Doma sa vzdeláva málo žiakov, ich počet sa pohybuje okolo 500

NETKY.SK • 20 August 2020, 08:53 • 2 min
Doma sa vzdeláva málo žiakov, ich počet sa pohybuje okolo 500

BRATISLAVA - Individuálne sa doma vzdeláva málo žiakov. Z takmer 222-tisíc žiakov prvého stupňa základných škôl sa ich učí doma vyše 500.

slovakia

left justify in out

Pred desiatimi rokmi sa doma učilo 24 žiakov. Vyplýva to z dát, ktoré agentúre SITA poskytlo Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR. Domáce vzdelávanie žiakov prvého stupňa základnej školy je možné od roku 2008.

 

Mnohí rodičia majú inú predstavu o vzdelávaní
Najväčší skok štatistiky zaznamenali v roku 2017, keď počet detí vyskočil zo 149 na 481. O rok neskôr ich bolo o takmer sto viac.

 

Tento školský rok počet klesol na 523 detí vzdelávaných doma. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, že nárast mohol byť spôsobený viacerými faktormi. Priblížilo, že rodičia sa mohli o tejto forme dozvedieť až v danom období.

 

img

 

Dôvodom môže byť aj to, že rastie počet detí s rôznymi zdravotnými obmedzeniam či rodičia hľadajú možnosť podpory talentu svojho dieťaťa aj týmto spôsobom. Dieťa má v prípade individuálneho vzdelávania režim upravený inak, než počas dochádzky do bežnej školy. Mnohí rodičia majú podľa ministerstva inú predstavu o vzdelávaní svojho dieťaťa, ako poskytuje škola, preto si vyberú domáce vzdelávanie.

Domáce vzdelávanie žiakov prvého stupňa základnej školy je možné od roku 2008. Ich spolužiaci z druhého stupňa takúto možnosť nemajú.

 

V Čechách povolené od 2008

Ak rodičia chcú, aby ich dieťa študovalo doma aj na druhom stupni, môže ho prihlásiť do školy v Českej republike, kde to je povolené od roku 2008. Na druhom stupni v tomto školskom roku evidovali v ČR 120 žiakov na druhom stupni.

 

Ministerstvo školstva by to chcelo zmeniť a v prvej štvrtine 2021 pripraviť zákon o domácom vzdelávaní pre druhý stupeň základných škôl. Slovenskí žiaci by tak mohli od septembra 2021 pokračovať vo vzdelávaní v domácom prostredí aj na Slovensku.

 

img

Téma domáceho vzdelávania pre druhý stupeň zaujala v roku 2018 skupinu poslancov. Tí sa v apríli daného roku obrátili na Ústavný súd SR s tým, že neexistujú až také rozdiely, ktoré by mohli prekážať vzdelávaniu detí doma aj na druhom stupni ZŠ.

 

Ústavný súd podanie prijal v polovici decembra 2019 na ďalšie konanie. Momentálne o ňom stále rozhoduje, pričom účinnosť dotknutého ustanovenia školského zákona nepozastavil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies