Zhodnotenie prvých 100 dní vo funkcii pre ministra školstva

NETKY.SK • 25 Jún 2020, 08:33 • 2 min
Zhodnotenie prvých 100 dní vo funkcii pre ministra školstva

BRATISLAVA - Problematika nového koronavírusu poznačila prvých 100 dní vo funkcii aj nové vedenie rezortu školstva.

slovakia

left justify in out

Nastúpenie v čase koronakrízy 

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že od prvého týždňa sa museli popasovať s presunom na dištančné a online vyučovanie, ale aj s tým, ako nastaviť podmienky záťaže, ohodnotenie žiakov či ako určiť, ktoré predmety sú hlavné a ktoré doplnkové. Šéf rezortu školstva oceňuje, že sa počas tohto obdobia podarilo otvoriť aj trh s učebnicami.

 

img

 

"Všetko sme to museli robiť za chodu. Teším sa z toho preto, lebo sme nastavovali pravidlá aj do budúcna, a ak by prišla potenciálne aj druhá vlna, tak máme pripravené všetky usmernenia a nástroje, ako sa zachovať v danej situácii a problematike," povedal minister.

 

Nárok na vzdelanie pre každé dieťa 

V rámci prvých 100 dní na rezorte školstva zistili, že existuje okruh detí, ktoré nemali prístup k dištančnému vzdelávaniu z dôvodu ich sociálnej situácie. "Pomohli nám s tým riaditelia a učitelia, ktorí začali vyrábať pracovné listy, tlačiť ich a následne aj distribuovať prostredníctvom terénnych a sociálnych pracovníkov do jednotlivých osád," priblížil šéf rezortu školstva s tým, že na tento zámer vyčlenili 380 000 eur pre školy, aby im preplatili náklady. Poukázal na to, že pomohlo aj vyučovanie prostredníctvom televízneho vysielania RTVS.

 

img

 

Letné školy 

Gröhling pripomenul, že rezort školstva vyčlenil pol milióna eur na letné školy, ktoré budú fungovať posledné tri augustové týždne. "Analyzovali sme, že od septembra budeme mať problémy s deťmi v rámci nerovnosti vzdelávania, takže sme vyhlásili projekt na získavanie podporného personálu. Išlo naň vyše 80 miliónov eur," povedal minister školstva s tým, že sa bude preplácať zhruba 2600 pozícií špeciálnych pedagógov, výchovných poradcov a asistentov, aby im školy mohli uhradiť mzdové náklady.

 

img

 

Problém s učebnicami vyriešený

Pozitívne hodnotí minister aj otvorenie trhu s učebnicami. "Momentálne sme základným školám na prvom stupni umožnili kupovať si učebnice podľa vlastného uváženia a išlo tam vyše 11 miliónov eur. V týchto dňoch budeme túto sumu zvyšovať," povedal. Ako ďalej vysvetlil, doteraz školy nechceli používať učebnice, ktoré im dodával štát, a pýtali si od rodičov peniaze na iné. "Teraz tieto učebnice bude nakupovať štát na základe rozhodnutia učiteľov a riaditeľov," povedal Gröhling.

 

img

 

Možná zmena obsahu vzdelávania 

"Ideme takým rýchlym tempom, že neuvažujeme o tom, čo sa nepodarilo," reagoval na otázku, či sa niečo za obdobie viac ako troch mesiacov nepodarilo. Podľa neho je to skôr o tom, čo všetko sa pripravilo. Poukázal na legislatívny plán. "Chceli by sme ambiciózne vyriešiť v prvom kvartáli budúceho kalendárneho roku väčšinu problémov, ktoré nás ťažili. Budú to praktické úpravy, ktoré pomôžu učiteľom, riaditeľom a následne aj žiakom, čo sa týka obsahu vzdelávania," uzavrel šéf rezortu školstva.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies