Dohoda medzi Talianskom a Európskou komisiou pomôže vzpružiť ekonomiku v krajine

NETKY.SK • 19 December 2018, 16:43 • 2 min
Dohoda medzi Talianskom a Európskou komisiou pomôže vzpružiť ekonomiku v krajine

RÍM - Dohoda Ríma s Európskou komisiou (EK) o rozpočte na budúci rok podporila talianske akcie a dlhopisy. Akcie talianskych bánk si polepšili približne o 2,5 %.

slovakia

left justify in out

Znížili sa tiež výnosy talianskych štátnych dlhopisov. Výnosy 2-ročných dlhopisov padli na 0,3%, čo bolo najmenej za takmer 7 mesiacov. Výnosy referenčných 10-ročných dlhopisov sa znížili o 12 bodov na 2,8 %. Riziková prirážka na 10-ročné talianske dlhopisy voči nemeckým bondom sa zmenšila na najmenšiu čiastku od septembra tohto roku.

 

img

 

Správy, ktoré potvrdili dohodu medzi talianskou vládou a EK o rozpočte na rok 2019, zlepšili náladu investorov. Rím minulý týždeň oznámil, že zníži cieľový deficit na budúci rok na 2,04 % hrubého domáceho produktu (HDP) z pôvodne plánovaných 2,4 % HDP. EK, ktorá pôvodný návrh rozpočtu odmietla a hrozila spustením konania pre nadmerný deficit, revidovaný rozpočet v stredu odobrila. Dohoda znamená, že Taliansko sa vyhne sankciám za porušenie fiškálnych pravidiel.

EK v stredu uviedla, že napriek akceptácii revidovaného rozpočtu, bude pozorne sledovať výdavky Ríma. Taliansko sa však zatiaľ vyhlo disciplinárnemu konaniu. 

 

"Riešenie nie je ideálne, ale umožňuje nám v tejto fáze vyhnúť sa procedúre nadmerného deficitu," uviedol podpredseda EK Valdis. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies