Dočasný egyptský prezident podpísal kontroverzný zákon o demonštráciách

NETKY.SK • 25 November 2013, 08:56 • 2 min
Dočasný egyptský prezident podpísal kontroverzný zákon o demonštráciách

KÁHIRA - Dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr podpísal kontroverzný zákon o demonštráciách.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom v nedeľu egyptské médiá.

Podľa ľudskoprávnych aktivistov zákon výrazne obmedzuje možnosti organizovať spontánne protestné pochody. Napríklad demonštrácie budú musieť byť ohlásené tri pracovné dni vopred, len pre verejné volebné podujatia platí 24-hodinová lehota.

Organizátori budú musieť polícii poskytnúť svoje mená, adresy a požiadavky. Bezpečnostné sily môžu zakázať alebo odložiť demonštrácie, ak sa domnievajú, že ohrozia verejný poriadok. Ak sa situácia vyhrotí a demonštranti sa odmietnu rozísť, môže polícia použiť slzný plyn a broky. Tí, ktorí porušia zákon, môžu ísť až na sedem rokov do väzenia, informovala BBC.

Po masových protestoch, ktoré vyústili do zosadenia dvoch prezidentov - Husního Mubaraka v roku 2011 a Muhammada Mursího v lete tohto roku -, je nový zákon podľa názoru jeho kritikov úderom pre slobodu prejavu v Egypte. Tiež sa im nepáči, že polícii uvoľňuje ruky pri rozháňaní demonštrácií. Kritika zákona zaznieva najmä od liberálnych politikov a tzv. revolučných skupín. Časť obyvateľov už však má permanentných demonštrácií - v súčasnosti protestujú hlavne priaznivci Mursího Moslimského bratstva - plné zuby, napísala agentúra DPA.

Devätnásť egyptských organizácií vydalo vyhlásenie, podľa ktorého sa "návrh zákona sa snaží kriminalizovať všetky formy zhromažďovania" a dáva štátu voľnú ruku, aby použitím sily rozohnal pokojné zhromaždenia.

Egyptský premiér Házim Babláwí však tvrdí, že nový zákon vznikol na ochranu práv demonštrantov a vyžaduje od nich len to, aby svoje akcie oznámili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies