Dobrovoľní hasiči Dunajskostredského okresu oslávili Deň sv. Floriána

NETKY.SK • 3 Máj 2015, 14:21 • 2 min
Dobrovoľní hasiči Dunajskostredského okresu oslávili Deň sv. Floriána

GABČÍKOVO - V Gabčíkove sa zišli dnes dobrovoľní hasiči Dunajskostredského okresu a oslávili Deň svätého Floriána.

slovakia

left justify in out

„Dobrovoľný hasičský zbor v Gabčíkove založili v roku 1889 a od tej doby každoročne oslavujeme naše výročie, to znamená, že tentoraz je to už 126. jubileum. Od roku 1905, keď vysvätili na sv. Floriána našu Kalváriu, každoročne usporadúvame oslavy. Od roku 1992 sa tu organizujú aj dunajskostredské okresné slávnosti sv. Floriána, ochrancu hasičov,“ ozrejmil predseda Dobrovoľnej požiarnej ochrany v Gabčíkove Štefan Demján s tým, že sa v Gabčíkove zíde každoročne veľa ľudí, hasiči z celého okresu. „Svätá omša sa koná na voľnom priestranstve, kde vytvoríme asi 500 miest na sedenie, ale táto kapacita je každoročne nepostačujúca, čo svedčí o bohatej návštevnosti,“ konštatoval.

 

Ako predseda povedal, hostia a obyvatelia sa stretli dnes v dopoludňajších hodinách pri hasičskej zbrojnici, sprievod sa presunul za šamorínskej dychovej hudby na Kalváriu, pri kostole sa pridali farári. Po kladení vencov pri soche sv. Floriána nasledovala omša. Pozvaní hostia sa po slávnostnom obede stretli aj s hasičmi z družobnej obce z Maďarska.

 

„Pre obec je činnosť dobrovoľných hasičov veľmi dôležitá,“ konštatoval starosta obce Iván Fenes s tým, že hasiči dbajú o bezpečnosť ľudí a majetku a zároveň sú účastníkmi všetkých obecných akcií. Zdôraznil, že dobrovoľní hasiči pomáhajú pri organizovaní osláv, príslušníci čestnej stráže ochotne pomáhajú nielen obci, ale aj rôznym spoločenským organizáciám. Podľa Fenesa miestni hasiči sú pyšní na to, že okresné slávnosti sa konajú v ich obci. „Som predsedom Okresného výboru dobrovoľných hasičov a dúfam, že túto tradíciu môžeme zachovať aj v ďalších rokoch."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies