Do novozvoleného francúzskeho parlamentu sa dostala aj strana Marine Le Penovej

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 07:39 • 2 min
Do novozvoleného francúzskeho parlamentu sa dostala aj strana Marine Le Penovej

PARÍŽ - Predsedníčka francúzskej pravicovo-populistickej strany Národný front (FN) Marine Le Penová oznámila po dnešnom druhom kole parlamentných volieb vo Francúzsku, že vo svojom obvode na severe krajiny zvíťazila so ziskom "približne 58 percent" hlasov a prvýkrát tak získala kreslo v Národnom zhromaždení.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia Le Penovej bude v novozvolenom parlamente najmenej šesť poslancov FN. Ako však zároveň priznala, tento počet nebude stačiť na vytvorenie vlastnej parlamentnej skupiny.

 

"Je absolútne škandalózne, že hnutie, ako je naše, ktoré získalo... tri milióny hlasov v prvom kole týchto parlamentných volieb, nemôže vytvoriť skupinu v Národnom zhromaždení," povedala šéfka FN v narážke na terajší volebný systém vo Francúzsku. Poukázala tiež na "masovú neúčasť, ktorá výrazne oslabuje legitímnosť nového Národného zhromaždenia".

 

Oficiálne výsledky volieb zatiaľ nie sú známe, podľa zverejnených odhadov by však mal FN v dolnej komore parlamentu obsadiť päť až osem z celkove 577 kresiel. Zisk absolútnej väčšiny je pripisovaný centristickej strane prezidenta Emmanuela Macrona a jej spojencom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies