Do Košíc zavíta filmový festival FEBIOFEST

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 14:00 • 2 min
Do Košíc zavíta filmový festival FEBIOFEST

KOŠICE – Filmový festival Febiofest na začiatku apríla zavíta aj do Košíc a diváci uvidia výber toho najlepšieho z 23. ročníka.

slovakia

left justify in out

Festival si diváci môžu tento rok vychutnať v dvoch staro-nových kinosálach – v kine Úsmev a v kine Tabačka od soboty 2. do utorka 5. apríla.


„Sme nesmierne radi, že po rokoch môžeme priniesť Febiofest košickým divákom opäť do riadnych kinosál. Alternatívne priestory, v ktorých sme premietali po minulé roky, ukracovali návštevníkov o plnohodnotný filmový zážitok. Dve kiná nám umožňujú premietať väčší počet titulov, ale taktiež ponúknuť pestrejšiu dramaturgiu,“ povedal Lukáš Berberich, riaditeľ kina Úsmev.


Prehliadku otvorí v sobotu 2. apríla v Kine Úsmev česká dráma podľa skutočnej udalosti Já, Olga Hepnarová z dielne režisérskeho dua Tomáš Weinreb a Petr Kazda. Príbeh mladej ženy, ktorá v roku 1973 nasadla do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí, otváral na prestížnom festivale Berlinale sekciu Panoráma. Existenciálna dráma o mladej vrahyni, ktorá svoj čin považovala za akt pomsty režimu, ponúka portrét poslednej ženy popravenej v komunistickom Československu.

 


Výraznou osobnosťou tohtoročného Febiofestu je dokumentaristka Helena Třeštíková. V utorok 5. apríla uvedú jej film Zkáza krásou zasvätený životnému príbehu herečky Lídy Baarovej. Svoj pohnutý osud prerozprávala Třeštíkovej na kameru sama kontroverzná hviezda ešte v 90. rokoch minulého storočia. Premiéru bude mať na Febiofeste aj film Mustang. Príbeh zasadený do severného Turecka rozpráva o túžbe po slobode mladých sestier. Film bol nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Rovnako aj snímka Boj z pera dánskeho scenáristu a režiséra Tobiasa Lindholma, ktorý po filmoch Hon alebo Únos predstavuje ďalšiu pôsobivú drámu. Ťažké témy odľahčí čierna komédia z Maďarska Líza, líščia víla.


Febiofest ponúkne divákom pohľad na jednu z najvýraznejších postáv českej kinematografie Petra Zelenku, keď 3. a 4. apríla sa budú premietať jeho najznámejšie filmy Rok ďábla a Samotáři. Ďalšiemu významnému českému scenáristovi a režisérovi Pavlovi Juráčkovi bude venovaná nedeľná projekcia, posledný film predčasne zosnulého filmára Případ pro začínajícího kata v čase normalizácie skončil v trezore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies