Do Kobane vstúpili prví pešmergovia

NETKY.SK • 30 Október 2014, 14:39 • 2 min
Do Kobane vstúpili prví pešmergovia

BEJRÚT - Prvá skupina bojovníkov irackých kurdských milícií pešmerga dorazila vo štvrtok cez turecké hranice do sýrskeho mesta Kobane. Informovala o tom Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Do pohraničného kurdského mesta podľa nej zatiaľ vstúpilo desať pešmergov, príchod ďalších sa očakáva do niekoľkých hodín. Celkovo vyslali do Kobane asi 150 pešmergov, ktorí budú tamojším kurdským jednotkám pomáhať v boji proti povstalcom z radikálnej skupiny Islamský štát (IŠ). Tí mesto obliehajú už niekoľko týždňov. Prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání vo štvrtok vyhlásil, že do Kobane sú v prípade potreby pripravení vyslať ďalšie vojenské sily.

Poslanci Kurdistanu schválili minulý týždeň vyslanie kurdských jednotiek do Kobane. Turecko najskôr odmietalo povoliť kurdským bojovníkom tranzit cez jeho územie, no nakoniec pešmergom povolenie vydalo. Obávalo sa totiž posilnenia separatistickej Kurdskej strany pracujúcich (PKK), ktorá už desiatky rokov bojuje za väčšiu autonómiu. PKK považovaná Tureckom a EÚ za teroristickú organizáciu totiž udržiava úzke vzťahy s milíciami brániacimi Kobane. Turecko do Sýrie svoje jednotky nepošle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies