Bývalému francúzskemu prezidentovi Sarkozymu hrozí až 10 rokov za mrežami, je obvinený z korupcie

NETKY.SK • 23 November 2020, 20:34 • 2 min
Bývalému francúzskemu prezidentovi Sarkozymu hrozí až 10 rokov za mrežami, je obvinený z korupcie

PARÍŽ – V metropole Francúzska sa začal proces s bývalým prezidentom Nicolasom Sarkozym. Bývalá hlava štátu čelí obvineniam z korupcie.

slovakia

left justify in out

Bývalý prezident Nicolas Sarkozy je obvinený zo závažnej trestnej činnosti korupcie. Aj napriek tomu, že sa prezident osobne zúčastnil pojednávania, jeho spoluobžalovaný bývalý sudca Gilbert Azibert sa mu chce najnovšie vyhnúťDôvodom má byť jeho zdravotný stav, pre ktorý sa súd odročil na štvrtok.

 

Korupcia na najvyšších miestach

 

Bývalej hlave štátu pritom hrozí až desať rokov za mrežami a pokuta 1 milión eur. Sarkozy však už od začiatku všetky obvinenia odmieta a proces voči svojej osobe považuje za spolitizovaný.

 

Podľa obžaloby sa dopustil korupčného správania, pričom sa za protislužby snažil získať tajné informácie od sudcu Aziberta, ktorý v minulosti riešil sporné financovanie jeho prezidentskej kampane z roku 2007. Výmenou za informácie mu mal Sarkozy sľúbiť lukratívnu prácu v Monaku.

 

img

 

Podľa medializovaných informácii, sa 73-ročný sudca nedostavil na pojednávanie, pričom prostredníctvom svojho právneho zástupcu poveril, aby sa pokúsil o jeho odročenie. Súd si následne vyžiadal lekársky posudok, ktorý má určiť, či je Azibert schopný sa jednotlivých pojednávaní zúčastniť.

 

Sudcov advokát sa jeho neúčasť snaží ospravedlňiť problémami so srdcom, dýchavičnosťou a vysokým tlakom, pričom mu lekári odporučili odpočinok, špeciálne v čase pandémie nového koronavírusu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Sarkozyho postavia pred súd, je podozrivý z korupcie a zneužívania moci

 

Parížsky denník zastával úlohu prostredníka

Spolu s exprezidentom a bývalým sudcom je obvinený aj významný parížsky denník Thierry Herzog, ktorý mal slúžiť ako prostredník medzi exfunkcionármi.

 

Tento súdny proces je v krajine veľmi ostro sledovaný, pretože v hre je aj Sarkozyho politická budúcnosť. Viacerí odborníci sa dokonca domnievajú, že v prípade, ak sa mu pred súdom podarí očistiť svoje menopreukázať svoju nevinu, ohlási politický comeback.

 

img

 

Nicolas Sarkozy sa radil medzi konzervatívnych politikov, pričom bol prezidentom v rokoch a 2007 až 2012. Následne prehral boj o prezidentské kreslo so socialistom Francoisem Hollandem. Z politiky sa stiahol pred štyrmi rokmi, no aj napriek tomu, si dokázal udržať značný vplyv.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies