Do kín vstupuje tragikomédia Bobo chorvátskeho režiséra Rajka Grlica

NETKY.SK • 10 November 2016, 11:44 • 2 min
Do kín vstupuje tragikomédia Bobo chorvátskeho režiséra Rajka Grlica

BRATISLAVA - Do slovenských kín vstupuje nový film chorvátskeho režiséra Rajka Grlica. Snímka Bobo s podtitulom "milostný príbeh o nenávisti" rozpráva o ľuďoch s odlišným spoločenským postavením, sexuálnou orientáciou, politickými názormi a náboženstvami.

slovakia

left justify in out

Vo filme ich spája nielen priestor, v ktorom žijú, ale aj ich démoni z minulosti, ktorým musia často spoločne čeliť. Filmová novinka vznikla v koprodukcii Chorvátsko-Slovinsko-Macedónsko-Česká republika. Hrajú Nebojša Glogovac, Ksenija Marinkovic, Dejan Acimovic a iní.

 

 

Vjeko je učiteľom na strednej škole, celý svoj život venoval štúdiám histórie. Žije v zanedbanom byte v centre Záhrebu so svojim otcom. Vjekovi tragicky zahynula láska jeho života - Bobo. Ostal bezradný a smutný, najradšej si život užíval len nočnými prechádzkami prázdnym mestom namaľovaný a prezlečený za ženu. Raz v noci ho zastavila skupina mladíkov, ktorí ho zmlátili, pošpinili a nechali bezvládne ležať. V nemocnici sa o neho stará zdravotná sestra Maja, ktorá býva v tom istom paneláku ako Vjeko. Po tom, čo mu pomôže dostať sa domov, začne sa starať aj o Vjekovho otca. Tu sa začína príbeh o troch odlišných ľuďoch, ktorí žijú v jednej budove a nečakane a proti svojej vôli sú spojení a závislí jeden na druhom.

 

Režisér Rajko Grlic (1947) študoval réžiu na pražskej FAMU spoločne napríklad so srbským režisérom Emirom Kusturicom. Aktuálne žije a pôsobí v USA. Jeho filmy získali niekoľko festivalových ocenení po celom svete. Dve snímky - Miluješ len raz (1981) a Bravo, maestro (1978) odpremiéroval festival v Cannes.

 

Grlic svoj ostatný film Bobo, za ktorý získal hlavnú cenu na tohtoročnom MFF v Montreale, nazval milostným príbehom o nenávisti. "Ak príslovie 'nenávisť je lokálna' je pravda, čomu ja verím, tak potom každá lokálna nenávisť, ako napríklad v tomto filme, bude zrozumiteľná každému človeku v Európe, ktorý už niekedy nenávidel, alebo bol nenávidený," poznamenal režisér.

 

Tragikomédiu Bobo uvádza do slovenskej kinodistribúcie Garfield Film od 10. novembra. V rámci sekcie Focus: Chorvátsko film tiež uvedie 18. MFF Bratislava (11. - 17. 11.).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies