Preťaženiu ambulantných pohotovostí a urgentov dvíhanie poplatkov pre pacientov nepomôže

NETKY.SK • 14 August 2023, 13:51 • 2 min
Preťaženiu ambulantných pohotovostí a urgentov dvíhanie poplatkov pre pacientov nepomôže

Bratislava-Na "zneužívanie urgentnej služby" reagujú lekári zvyšovaním platieb pre pacientov

slovakia

left justify in out

V slovenskom zdravotníctve to dlhodobejšie vrie. Mnohí pacienti nie sú spokojní so zdravotnou starostlivosťou, cenami a nedostupnosťou liekov. Lekári a zdravotné sestry s ostatným personálom majú viacero požiadaviek ohľadom ich práce a finančného ohodnotenia. Riešenia sa rodia postupne a jedno z nich spôsobilo nedávno celkom slušnú polemiku. Kompetentní navrhli zvýšenie poplatkov za urgentnú zdravotnú starostlivosť aj služby v ambulantných pohotovostiach. Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová si však myslí, že to situáciu s ich preťažením nezlepší. 

 

Pre TASR Mária Lévyová uviedla, že vyššie poplatky pre pacientov môžu mať dosah na zhoršenie už aj tak zlej dostupnosti zdravotnej starostlivosti, a to najmä pre nízkopríjmové skupiny. Mrzí ju, že ich nepozvali na stretnutie, kde sa o návrhu rokovalo. Poukazuje na to, že asociácia zastrešuje práva tých, ktorých by sa mali zmeny dotknúť najviac. "Nemocnice obhajujú návrh na zvýšenie poplatkov tým, že až 30 percent pacientov zneužíva tieto zariadenia. Pacient je laik a systém od neho nemôže vyžadovať, aby mal odborné znalosti a vedel správne vyhodnotiť, či je jeho akútny zdravotný problém život ohrozujúci, teda urgentný, alebo nie. Obávame sa, že zvýšenie poplatkov na urgentoch a pohotovostiach neodradí tých, ktorí úmyselne či neúmyselne prichádzajú do týchto zariadení neoprávnene, ale, naopak, ľudí s nízkymi príjmami, ktorí si návštevu urgentu nebudú môcť dovoliť," upozornila. Zvýšenie poplatkov v čase, keď na Slovensku chýbajú stovky všeobecných lekárov a špecialistov, by bolo podľa Lévyovej neprimerané a neefektívne. 

Mária Lévyová upozornila na to, že nerovnomerné rozloženie špecialistov, nedostatok ambulantných lekárov a s ním spojené dlhé čakacie doby na vyšetrenia nútia pacientov vyhľadať pomoc na urgentoch. "Ak má pacient zdravotný problém, ktorý ho obmedzuje v bežných činnostiach, má bolesti, problém sa nezlepšuje či, naopak, ešte zhoršuje a najbližší možný termín u lekára má až o pár mesiacov, nemožno sa čudovať, že v určitom momente vyhľadá urgentnú pomoc," podotkla. Preťaženie urgentov a ambulantných pohotovostí je podľa jej slov dôsledkom roky zanedbávanej ambulantnej sféry. Situáciu treba podľa nej riešiť systémovo.

"Rastúci tlak na urgenty a ambulantné pohotovosti môže zmierniť jedine zastabilizovanie siete ambulantných lekárov tak, aby sa pacient dostal v primeranom čase k potrebnej zdravotnej starostlivosti," doplnila prezidentka AOPP. Potrebná je podľa nej tiež edukácia pacienta, aby vedel, s akým problémom sa má obrátiť na jednotlivé zdravotnícke zariadenia. "Ešte v roku 2017 sme navrhovali triáž pacientov na urgentoch a zriadenie ambulantnej pohotovostnej služby v blízkosti urgentov. Nič z toho sa, žiaľ, nezrealizovalo," dodala Mária Lévyová.

Zástupcovia ambulancií a nemocníc sa minulý týždeň zhodli na súbore opatrení, ktoré majú pomôcť stabilizovať ambulantnú sféru a súčasne podporiť nemocnice. Ide napríklad o zvýšenie poplatkov na urgentoch a ambulantných pohotovostiach. Konsenzus našli okrem iného aj v otázke skrátenia ordinačných hodín ambulantných pohotovostných služieb pre deti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies