Do Gazy dorazil prvý stavebný materiál, pásmo navštívil šéf OSN Pan Ki-mun

NETKY.SK • 14 Október 2014, 16:38 • 2 min
Do Gazy dorazil prvý stavebný materiál, pásmo navštívil šéf OSN Pan Ki-mun

GAZA - Do palestínskeho pásma Gazy dorazila dnes prvá dodávka stavebných materiálov, určených na rekonštrukciu budov a infraštruktúry, zničenej počas 50-dňovej letnej vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatpäť nákladných áut so súhlasom Izraela priviezlo do Gazy stovky ton cementu, štrku a železných komponentov práve v deň, keď na návštevu pásma pricestoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. 
     

"Stojíme po vašom boku," uistil obyvateľov Gazy šéf OSN, ktorá má dohliadať na povojnovú rekonštrukciu oblasti. 
     

Dodávku stavebných materiálov vopred skontrolovali izraelské úrady. Tie sa obávajú možného zneužitia pomoci na budovanie podzemných tunelov, ktoré by sa dali využiť na útoky voči židovskému štátu. 
     

Pan Ki-mun si počas pobytu v Gaze osobne prezrel niektoré lokality, poškodené počas nedávnej vojny. Okrem iného navštívil školu OSN v utečeneckom tábore Džabalíja, alebo zvlášť zdevastované časti mesta Gaza. 
     

Šéf OSN následne vyjadril znepokojenie nad rozsahom škôd, ktoré sú podľa neho "omnoho horšie" než po predchádzajúcom izraelsko-palestínskom konflikte z rokov 2008-09. 
     

Pan Ki-mun sa stretol aj s členmi palestínskej vlády národnej jednoty, ktorú spoločne vytvorili hnutia Fatah a Hamas. Zdôraznil pritom nielen potrebu povojnovej rekonštrukcie, ale celkového zvýšenia životnej úrovne obyvateľov pásma. Vyzval tiež Izrael a Palestínčanov na obnovenie vzájomných mierových rokovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies