Britský parlament odmietol tvrdý brexit, upravenú dohodu však nechcú

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 06:20 • 2 min
Britský parlament odmietol tvrdý brexit, upravenú dohodu však nechcú

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili v stredu pozmeňujúci návrh, podľa ktorého Británia za žiadnych okolností neodíde z Európskej únie bez dohody.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Návrh podporilo 312 poslancov, proti bolo 308 zákonodarcov. Poslanci následne naopak odmietli nezáväzný návrh, ktorý mal zaviazať vládu, aby sa usilovala o odklad brexitu do 22. mája. Tento návrh podporilo 164 poslancov, proti bolo 374.

 

Zákonodarci v utorok odmietli mierne pozmenenú dohodu o odchode Británie z EÚ. Za túto dohodu hlasovalo 242 poslancov Dolnej snemovne, proti ich bolo 391. O pôvodnom návrhu dohody poslanci hlasovali už v januári.

 

Proti pozmenenému vládnemu návrhu o dohode o brexite hlasovalo aj 75 poslancov Mayovej Konzervatívnej strany, 235 konzervatívcov bolo za. Dohodu podporili aj štyria nezávislí poslanci a traja labouristi.

 

Vo štvrtok budú poslanci Dolnej snemovne hlasovať o odklade brexitu do 30. júna. Mayová po skončení hlasovania v poslaneckej snemovni povedala, že "Británia EÚ opustí bez dohody, ak s ňou žiadnu dohodu neuzavrie". Britská premiérka tiež pripustila možnosť konania nového referenda, avšak poslancov varovala, že jeho výsledok by mohol znamenať, že k odchodu Británie z EÚ napokon vôbec nedôjde. Zdôraznila tiež, že dohoda, ktorú jej vláda uzavrela s EÚ, je jedinou dohodou, ktorá je momentálne k dispozícii.

 

img

 

"Ak ste chceli zmietnuť odchod bez dohody zo stola, hlasovanie proti brexitu bez dohody nestačí. Musíte sa dohodnúť na nejakej dohode. My sme ju s Mayovou dosiahli a EÚ je pripravená ju podpísať," povedala hovorkyňa. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier v stredu už skôr upozornil: "Británia je povinná nám povedať, ako si predstavuje budúci vzťah s nami." Barnier zdôraznil, že "EÚ potrebuje vedieť, čo Británia chce, kým rozhodneme o prípadnom odklade brexitu". Pripomenul, že dohoda o odchode, ktorú Mayovej vláda uzavrela s EÚ, "je a zostane jedinou dohodou, ktorá je k dispozícii". Dodal: "Žiadne ďalšie záruky, sľuby ani interpretácie nebudú."

 

img

 

Premiérku po hlasovaní o nemožnosti brexitu bez dohody nepriamo podporila aj Európska komisia (EK). "Nestačí hlasovať proti odchodu bez dohody; musíte súhlasiť s dohodou (o brexite)," varovala poslancov britského parlamentu EK. Vodca opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn po hlasovaní povedal, že stredajším rozhodnutím parlamentu sa nič nevyriešilo. "Budem mať stretnutia s poslancami všetkých strán zastúpených v parlamente. Predĺžením termínu brexitu sa nič nevyrieši," povedal Corbyn.

 

Mayová teraz môže dať o dohode hlasovať tretíkrát, ale najneskôr do 20. marca. Pôvodne je odchod Británie z EÚ naplánovaný na 29. marca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies