Efekt motýlich krídiel okolo sveta: Osemkrát inak - ako ľudstvo pomohlo matke prírode a ako sa ekosystém odvďačil za našu pomoc

NETKY.SK • 10 Október 2023, 14:22 • 2 min
Efekt motýlich krídiel okolo sveta: Osemkrát inak - ako ľudstvo pomohlo matke prírode a ako sa ekosystém odvďačil za našu pomoc

Nie všetko v oblasti enviromentalistiky na našej planéte je zlé. Ak správne získame ingrediencie, príroda má svoj spôsob, ako sa vyvážiť k lepšiemu. Po celom svete sa dejú malé pozitívne zmeny v ekosystémoch, ktoré vedú k veľkým výsledkom.

slovakia

left justify in out

 

"Darovanie kvetov do divočiny"

 

Príčina: Pestícidy používané na ochranu pestovaných plodín sú často toxické pre divokú faunu. Snažiac sa spraviť poľnohospodárstvo harmonickejším a zladeným s prírodou, poľnohospodári začali vysádzať pásy divých kvetov cez svoje plodiny.

Účinok: Dávanie opelujúcim hmyzom prirodzenú "diaľnicu" cez komerčné polia pomáha udržiavať ekologickú rovnováhu v poľnohospodárskych oblastiach. Zavedením týchto pásiem sa pôda nevyčerpáva nadmerným poľnohospodárstvom, čo ďalej prispieva k prospechu miestnej flóry a fauny.

 

 

Obnova koralových útesov

 

Príčina: Floridský koralový útes, jeden z najväčších korálových útesov na svete, čelí niekoľkým významným hrozbám, vrátane vymierania koralov, chorobám a následkom ľudského vplyvu.

Na reakciu na tieto hrozby sa ochranné organizácie aktívne angažujú v úsilí obnoviť korálový útes na Floridských ostrovoch. Zhromažďujú fragmenty koralov zo zdravých rastlín a starostlivo ich pestujú v"koralových škôlkach" s nádejou, že ich neskôr presadia na degradované útesy.

Účinok: Táto technika, známa ako "pestovanie koralov", ukázala sľubné výsledky pri obnove poškodených častí útesu, umožňujúc mu pomaly sa vracať ku svojej pôvodnej kráse.

 

Projekt Zurich Forest

 

Príčina: Atlantický les v Brazílii, (jeden z najbiodiverznejších lesov na svete), je strediskom odvážneho príbehu obnovenia prírody. V roku 2020 začala spoločnosť Zurich Insurance spolupracovať s neziskovou organizáciou Institutio Terra na obnove takmer zničenej časti tohto starobylého lesa. Počas prvých ôsmich rokov tejto prebiehajúcej spolupráce podporuje Zurich výsadbu milióna starostlivo vybraných sadeníc a pomáha tak oživiť tento komplexný ekosystém.

Účinok: Sadenice rastú, čo vedie k viac kvetom a viac hmyzu. To zase pritahuje viac vtákov, mikroskopických tvorov a dokonca aj väčších zvierat vrátane divých mačiek, späť do lesa. Reťazec zmien zlepšuje aj životy ľudí žijúcich v tejto oblasti. V súčasnosti je školených 200 nových miestnych ochranárov ako nasledujúcej generácie strážcov lesa.

 

Mestské poľnohospodárstvo

 

Príčina: Industrializácia a urbanizácia odobrali a pokryli pôdu na Zemi, vymieňajúc prirodzené priestory za ľudské krajiny. Mnohé komunity aktívne pracovali na zdieľaní svojich mestských priestorov s prírodou, a takýto prístup priniesol mnoho výhod, ako napríklad v prípade Los Perros v Malmö.

Účinok: Mestské poľnohospodárstvo zlepšuje miestnu kvalitu potravín tým, že produkujú čerstvé plodiny priamo v meste. Zároveň zníži uhlíkovú stopu spojenú s prepravou potravín na dlhé vzdialenosti a môže posilniť miestne ekosystémy.

 

Stavba hrádzí pre bobrov

 

Príčina: Vyhubené lovcami pre ich kožušiny a mazové žľazy, eurázijske bobry miznú v britských mokradiach od konca 16. storočia. Strata tohto zvieraťa znamenala aj stratu jazier, rašelinísk či  močiarov - dôležitých ekologických základných prvkov pre mnoho britských tvorov. V máji 2009 boli bobry vypustené do škótskej divočiny, prvýkrát po 400 rokoch.

Účinok: Stavba hrádzí pre bobrov a redistribúcia vegetácie pomáhajú zmierňovať povodne spôsobené klimatickými zmenami. Častejšie prívalové dažde spôsobujú zosuvy a deštrukciu, ale bobry pôsobia ako prirodzený systém vodného hospodárstva - zlepšujú zdravie a funkciu tokových oblastí.

 

Milánsky Bosco Verticale

 

Príčina: Bosco Verticale, alebo Vertikálny les, je dvojica obytných veží s rozsiahlymi balkónmi osadenými stromami a krovinami. S cieľom zvýšiť biodiverzitu projekt zameriava na boj proti problému znečistenia mesta a slúži ako príklad toho, čo by mohla byť budúcnosť zelenej architektúry.

Účinok: 20-tisíc rastlín a stromov na vežiach pomáha pohlcovať oxid uhličitý, znižovať znečistenie ovzdušia a zlepšovať kvalitu vzduchu v mestskom prostredí. Dizajn budovy tiež poskytuje prírodný tieň, čím sa znižuje potreba klimatizácie v lete a prispieva k úsporám energie. Celkovo rastliny v Bosco Verticale pohlcujú približne 30 ton oxidu uhličitého ročne.

 

Cyklisti v uliciach mesta Sevilla

 

 

Príčina: Mestské úrady boli odhodlané premeniť premožené ulice Sevilly na cyklisticky priateľské mesto, keďže znečistenie ovzdušia a dopravné zápchy sa stávali veľkým problémom pre obyvateľov.

Účinok: Zvýšenie podielu cyklistov v mestskej doprave, z 0,5 percenta na 9 percent v priebehu niekoľkých rokov, znížilo dopravné zápchy a prispelo k zlepšeniu kvality ovzdušia. Keď sa cyklistika stala životaschopnejšou možnosťou, pozitívne ovplyvnila verejné zdravie tým, že podporovala fyzickú aktivitu. Teraz sa uskutočňuje viac ako 67-tisíc cyklotúr denne. Úspech cyklistickej infraštruktúry v Seville inšpiroval iné španielske mestá k tomu, aby uprednostňovali cyklistiku a investovali do podobnej infraštruktúry.

 

Netopiere v jaskyni Bracken Cave

 

Príčina: Tridsať míľ na severozápad od San Antonia môžete vidieť viac ako 15 miliónov mexických netopierov v jaskyni Bracken Cave. Tým, že prioritizujú ochranu netopierov, tieto nepoznané hrdinovia môžu plniť svoju kritickú úlohu v boji proti škodcom a udržiavať ekologické zdravie svojho letného habitátu.

Účinok: Tým, že sa živia poľnohospodárskymi škodcami, netopiere prirodzene kontrolujú populácie hmyzu a znižujú potrebu škodlivých pesticídov, čím prospievajú poľnohospodárom. To zase vedie k zvýšenému výnosu plodín a ekonomickým prospechom pre miestne poľnohospodárske komunity.

Preklad textu nationalgeographic.com



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: nationalgeographic.com, initalia.virgilio.it
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies