Turci ako spojenci NATO nakupovali od Rusov! USA to nenechalo len tak

NETKY.SK • 15 December 2020, 12:30 • 2 min
Turci ako spojenci NATO nakupovali od Rusov! USA to nenechalo len tak

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili sankcie na Turecko. Dôvod tohto kroku proti spojencovi v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) spočíva v nákupe systému protivzdušnej obrany ruskej výroby.

slovakia

left justify in out

Hrozba pre NATO?
Kúpa protivzdušného systému S-400 sa pred niekoľkými týždňami stretla s nevôľou spojencov Turecka v NATO. Tá uviedla, že ruský systém predstavuje hrozbu pre vojenské spojenectvo a zvlášť ohrozuje technické tajomstvá amerických stíhačiek F-35.

 

 

Trump bol trpezlivý
Američania pohrozili Turecku sankciami ešte koncom októbra. Vtedajší prezident Donald Trump však pomerne dlho vyčkával s uvalením sankcií v nádeji, že turecká hlava štátu Recep Tayyip Erdogan po tomto systéme napokon nesiahne.

 

img

 

Problémy z viacerých strán 
Po správach o potenciálnych sankciách proti Ankare vtedy turecká líra klesla na historické minimum oproti americkému doláru. Tureckú ekonomiku tento rok výrazným spôsobom sužuje pandémia koronavírusu a problémové vzťahy s USA a niekoľkými európskymi krajinami.

 

Vyjadrilo sa aj Rusko 

Turecké ministerstvo zahraničia vo vyhlásení odsúdilo a odmietlo americké sankcie. "Turecko podnikne potrebné kroky proti tomuto rozhodnutiu, ktoré negatívne ovplyvní naše vzťahy, a odplatí ho spôsobom a v čase, ktoré uzná za vhodné," uvádza sa v stanovisku Ankary. Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov medzitým uviedol, že sankcie sú dôkazom americkej "arogancie" a poškodia medzinárodné postavenie USA.
 

img

 

Čo Turci nemôžu?

Sankcie sú zamerané na prezidenta tureckého riaditeľstva obranného priemyslu Ismaila Demira a ďalších troch zamestnancov. Zahŕňajú zákaz vývozných licencií USA a zmrazenie všetkých aktív, ktoré podliehajú Ústave Spojených štátov amerických.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona