Vo Švédsku odhalili ruského špióna, informácie poskytoval niekoľko rokov

NETKY.SK • 22 Február 2021, 20:29 • 2 min
Vo Švédsku odhalili ruského špióna, informácie poskytoval niekoľko rokov

ŠTOKHOLM - Švédski prokurátori v pondelok obvinili 47-ročného muža zo špionáže pre Rusko. Obvinený podľa nich niekoľko rokov odovzdával informácie ruskému diplomatovi výmenou za peniaze.

slovakia

left justify in out

Prípad sa týka zločinu, ktorý ohrozuje národnú bezpečnosť Švédska, tvrdia prokurátori.

Obvineného zatkli predvlani vo februári, keď sa stretol s členom ruskej spravodajskej služby, ktorý pracoval na ruskom veľvyslanectve v Štokholme. Podľa prokurátora Matsa Ljungqvista vtedy dostal 27 800 švédskych korún.

 

img

 

Čoho sa dopúšťal?
Švédska televízia SVT informovala, že spomenutý obvinený je švédsky občan, ktorý pracoval pre automobilky Volvo Cars a Scania. Podľa prokurátorov nelegálne prenášal materiál z jeho pracovného počítača na súkromný a následne na USB kľúče. Tiež si fotil materiály z pracovného počítača, aby skryl svoje aktivity v IT systéme.

Ljungqvist uviedol, že podozrivý by mal očakávať "dlhý trest". Maximálny trest za špionáž je vo Švédsku šesť rokov.

 

img


Šéf protišpionážnej jednotky švédskej spravodajskej služby SAPO Daniel Stenling v samostatnom vyhlásení upozornil, že "útoky na Švédsko z druhých krajín sa v posledných rokoch rozšírili".

 

"Sú zamerané v neposlednom rade na našu hospodársku prosperitu a naše základné slobody a práva. Len v minulom roku služba vyšetrovala pokusy o atentáty a nelegálne spravodajské činnosti, ako aj špionáž,“ uviedol.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies