HLAS: Ak chceme dočerpať všetky eurofondy, denne musíme minúť 27 miliónov eur

NETKY.SK • 15 September 2023, 13:00 • 2 min
HLAS: Ak chceme dočerpať všetky eurofondy, denne musíme minúť 27 miliónov eur

Do konca starého programového obdobia nám ostávajú necelé štyri mesiace a Slovensku ostáva vyčerpať ešte viac ako 3,3 miliardy eur. „Ak by sme ich chceli dočerpať, musíme mesačne využiť 830 miliónov eur, čo je 27 miliónov eur denne! Aj keby sme pripustili predpoklad úradníckeho premiéra Ľudovíta Ódora, že nám z 3,3 miliardy eur prepadne približne 800 miliónov eur, tak je potrebné čerpať približne 630 miliónov eur mesačne, čo je približne 21 miliónov eur denne,“ upozornil bývalý vicepremiér, poslanec NR SR a podpredseda strany HLAS Richard Raši.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Za bývalej ministerky Remišovej, ktorá sa namiesto čerpaniu eurofondov venovala predraženým nákupom nábytku do svojej kancelárie,  sa čerpanie pohybovalo na úrovni od úbohých 54 do 190 miliónov eur mesačne. Počas úradníckej vlády sa síce čerpanie zvýšilo, ale stále je to iba okolo 250 miliónov eur za mesiac. V júni síce prišlo k nárazovému čerpaniu, čo bolo ale spôsobené preplatením viac ako 115 miliónov na pomoc s migrantami z Ukrajiny a presunom 50 miliónov na Slovenský investičný holding, ktorý poskytuje pôžičky samosprávam.

 

Raši upozornil, že  doterajšie mesačné čerpanie treba viac ako strojnásobiť. „Úradnícka vláda prostredníctvom Lívie Vašákovej a Petra Balíka síce prezentuje aké kroky podnikli pre zlepšenie čerpania a aké systematické zmeny urobili, opak je však pravdou. Systémové zmeny nespravili žiadne. Iba jednu - minister Balík zrušil sekciu Centrálny koordinačný orgán (CKO), ktorého úlohou je na základe stále platného zákona koordinovať a usmerňovať iné riadiace orgány pri implementácii jednotlivých programov. Fungujúcu štruktúru doslova rozpustil v iných častiach ministerstva, čo spôsobuje, že jednotlivé riadiace orgány už vlastne ani nevedia, kde sa majú obrátiť so žiadosťou o usmernenie,“ upozornil Raši.

 

Raši tiež upozorňuje, že o chaose, ktorý vládne pri čerpaní eurofondov svedčí aj to, že vláda na svojom stredajšom zasadnutí schválila ako prvý bod pod názvom „Informácia o stave implementácie európskych štrukturálnych a investičných fondov k 31. augustu 2023. Ten však doteraz nie je pre verejnosť dostupný, uzavrel Raši. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: FB Richard Raši
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies