RTVS ponúkne svojim najmladším poslucháčom premiéru rozhlasovej hry LAKIHO MESTEČKO

NETKY.SK • 20 December 2023, 13:30 • 2 min
RTVS ponúkne svojim najmladším poslucháčom premiéru rozhlasovej hry LAKIHO MESTEČKO

BRATISLAVA - RTVS uvedie v nedeľu 24. decembra o 15.00 h v Rádiu Regina Západ premiéru historicky prvej rozhlasovej hry z produkcie Rádia Junior pod názvom Lakiho Mestečko. Bude odvysielaná v rámci programu Čo by bolo, keby Rádio Junior vyrobilo svoju prvú rozhlasovú hru.

slovakia

left justify in out

Vianočné vysielanie Rádia Junior nesie pomenovanie Dvojtýždeň vianočných prekvapení, ale najväčšou udalosťou bude  jednoznačne uvedenie historicky prvej rozhlasovej hry z jeho vlastnej produkcie. Rádio Junior tak prinesie do domovov poslucháčov jedinečný zážitok plný fantázie a dobrodružstva. Autorka knižnej predlohy, scenára a zároveň režisérka hry Veronika Hajdučíková ju nazvala Lakiho Mestečko

Hlavným hrdinom je neposedný malý čierny psík Laki, ktorému hlas prepožičal Andrej Šoltés. Laki strávi nezabudnuteľný zimný deň vo svojom Mestečku, ktoré je inšpirované históriou a krásou Banskej Štiavnice. Občas nevyžiadané rady do života i lekcie lietania mu dáva jeho parťák holub Hŕ (Miroslav Noga). Lakiho dobrodružstvá sú plné prekvapení a zábavných stretnutí s rôznymi postavami  - s mäsiarom Mračinom, s cukrárkou Violkou, so sochou pilota, či s otravnou muchou a s mnohými ďalšími.

„Tieto epizódne postavičky stvárnili redaktori, redaktorky a stáli spolupracovníci Rádia Junior. Tak je v tejto veselej a vtipnej rozhlasovej hre „namočené“ vskutku celé rádio,“ uviedol Tomáš Bartoněk, šéfdramaturg digitálnych programových služieb Slovenského rozhlasu.

Hudbu k hre skomponovala uznávaná slovenská skladateľka, hudobníčka a speváčka Nina Rosa, čím pridala Lakiho Mestečku ďalší rozmer a dotvorila atmosféru príbehu.

 

„Novučičká rozhlasová verzia, rovnako ako knižná predloha i divadelná inscenácia, si kladie za cieľ podnecovať deti aj ich rodičov ku kvalitnejšiemu spoznávaniu zaujímavých zákutí miest a obcí, v ktorých žijú, a to po vlastných nohách a s očami na stopkách,“ vysvetľuje režisérka hry Veronika Hajdučíková.

 

Účinkujú: Andrej Šoltés, Miroslav Noga, Michal Rovňák, Ondrej Lenárth, Daniela Šencová, Veronika Hajdučíková, Tomáš Bartoněk, Veronika Dianišková, Rozália Vlasková, Lucia Šaráková a Peter Pištek.

Dramaturgia: Tomáš Bartoněk.

Produkcia: Petra Kasanová a Ľubomíra Kittlerová

Zvuk: Peter Pištek

Hudba: Nina Rosa

Hudobná dramaturgia, scenár a réžia: Veronika Hajdučíková.
 
Prvú rozhlasovú hru Rádia Junior si môžu detskí, ale aj dospelí poslucháči vypočuť v Rádiu Regina Západ v premiére 24. decembra 202315.00 h a v početných reprízach v Rádiu Junior od 26. decembra 2023 do 4. januára 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Foto: Marcel Mészáros
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies