Diskusia Zemanová vs. Tomáš: Predseda SaS ako ďalší minister, a ako je to s očkovaním nad 65 rokov?

NETKY.SK • 27 Február 2021, 14:13 • 2 min
Diskusia Zemanová vs. Tomáš: Predseda SaS ako ďalší minister, a ako je to s očkovaním nad 65 rokov?

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) myslel ponuku na prevzatie Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) vážne.

slovakia

left justify in out

V diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Sobotné dialógy to povedala predsedníčka poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Anna Zemanová.

 

Názory 

Fungovanie rezortu zdravotníctva podľa nej v súčasnej pandemickej situácii zlyháva a rezort zdravotníctva potrebuje schopného manažéra. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) má podľa Zemanovej ťažkú pozíciu, v rámci ktorej sa snaží. Ako však dodala, Richard Sulík by podľa nej situáciu zvládol.

 

img


Podpredseda strany Hlas - Sociálna demokracia (Hlas-SD) Erik Tomáš podľa vlastných slov neverí, že Sulíkova ponuka bola myslená vážne. Podľa Tomáša by v prípade, že svoju ponuku myslí vážne, Sulík ponúkol hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) zámenu rezortov, pri ktorej by rezort hospodárstva SaS prenechala nominantovi hnutia OĽaNO.

 

Podpredseda Hlas-SD dodal, že ak šéf rezortu hospodárstva nechce byť spoluzodpovedný za súčasnú situáciu, mal by z vlády odísť.

 

img

 

Očkovanie 

Tomáš kritizoval aj očkovanie v domovoch sociálnych služieb pre seniorov. Očkovanie sa podľa neho doteraz uskutočnilo iba v jednej pätine domovov, ktoré o očkovanie požiadali. Zaradiť ľudí nad 65 rokov až do ôsmej fázy očkovania proti ochoreniu COVID-19 je nepochopiteľné. 

 

Podľa neho tvoria úmrtia ľudí nad 65 rokov polovicu všetkých úmrtí na ochorenie COVID-19. Ich očkovanie by preto malo byť vykonané v skoršej fáze, čo by znížilo aj tlak na nemocnice.

 

img

 

Zemanová v tejto súvislosti uviedla, že ľudia nad 65 rokov už vo väčšine prípadov priamo "nevytvárajú ekonomickú hodnotu". Okrem nich je však potrebné chrániť aj ľudí, ktorí ekonomickú hodnotu aktívne tvoria. Ľudia nad 65 rokov by podľa nej mali byť obzvlášť opatrní a dodržiavať pravidlá, a to napríklad nakupovať v čase vyhradenom pre dôchodcov.

 

Podľa SaS sme pripravení 
Dodala, že Slovensko je "skvelo pripravené na očkovanie" a samosprávy už majú pripravenú očkovaciu infraštruktúru, a tak, keď očkovacie vakcíny dorazia na Slovensko, štát a samosprávy sú okamžite pripravené očkovať tisíce ľudí.

 

img

 

Dodala, že podľa štatistík je Slovensko v očkovaní úspešnejšie než okolité krajiny. "Na Slovensku je v priemere zaočkovaných 19 ľudí zo 100. V Rakúsku je to 18 osôb zo 100, v Nemecku a Francúzsku 16 a v Česku 13 obyvateľov zo 100," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona