Ukrajinský prezident Zelenskyj vyzval medzinárodnú komunitu na zjednotenie proti terorizmu. Situáciu na Ukrajine spojil s útokom na Izrael

NETKY.SK • 9 Október 2023, 13:30 • 2 min
Ukrajinský prezident Zelenskyj vyzval medzinárodnú komunitu na zjednotenie proti terorizmu. Situáciu na Ukrajine spojil s útokom na Izrael

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) vyzval, aby sa medzinárodná vláda zákona zjednotila a vysporiadala sa s terorizmom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zelenskyj prirovnal tento útok „teroristickej organizácie“ na Izrael s podobnou taktikou, ktorú používa Rusko, ktoré je podľa neho „teroristický štát“. Prostredníctvom svojej webstránky o tom informuje denník The Guardian.

 

Chýbajú definície terorizmu

Parlamentnému zhromaždeniu, ktoré sa zišlo v Kodani, sa Zelenskyj prihovoril prostredníctvom videospojenia. Okrem iného mu povedal, že svet by sa mohol zhodnúť na súbore definícií terorizmu, pričom základ by malo podľa neho byť: „Neznásilňujte ženy. Nezabíjajte. Nepovažujte deti za trofeje. Neplňte dediny a mestá krvou. Nestrieľajte civilistov v autách“.

Palestínske militantné hnutie Hamas a Rusko podľa neho používajú rovnaké taktiky. Izraelskí novinári, ktorí boli na Ukrajine a videli následky tamojších zverstiev teraz vidia to isté u nich doma, poznamenal Zelenskyj.

Spojenie medzi Ukrajinou a Izraelom

Ukrajinský prezident zdanlivo skritizoval aj republikánov v americkom Kongrese, keď povedal, že teraz „nie je čas stiahnuť sa z medzinárodného priestoru do vnútorných sporov, nie je čas mlčať“. Dodal, že ľudia by nemali predstierať, že terorizmus na jednom kontinente neovplyvní zvyšok sveta.

Zelenskyj tiež spojil Irán s vojnou na Ukrajine a útokom na Izrael. Teherán podľa jeho slov „nemôže hovoriť, že nemá nič spoločné s tým, čo sa deje na Ukrajine“, ak predáva Rusom drony Šáhid, a nemôže tvrdiť, „že nemá nič spoločné s tým, čo sa deje v Izraeli“, ak jeho predstavitelia podporujú Hamas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SITA / The Guardian Foto: HNonline
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies