Slovenský plán obnovy už majú v Bruseli. Či získame viac ako 6-miliárd eur, zatiaľ nie je isté!

NETKY.SK • 29 Apríl 2021, 17:29 • 2 min
Slovenský plán obnovy už majú v Bruseli. Či získame viac ako 6-miliárd eur, zatiaľ nie je isté!

BRATISLAVA - Európska komisia už obdržala slovenský plán obnovy, ktorý má pomôcť krajine sa vyrovnať s negatívnymi dopadmi pandémie.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti o tom informovala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen. Podľa nej je dobré, že obsahuje kľúčové priority pre budúcnosť Slovenska, ako zelenú ekonomiku, vzdelávanie, výskum a vývoj, zdravotníctvo a e-government. Keď bude odsúhlasený, Slovensko získa viac ako 6-miliárd eur v rámci programu.

 

Plán musí prejsť posúdením
Komisia v nasledujúcich dvoch mesiacoch posúdi plán Slovenska na základe jedenástich kritérií stanovených v nariadení o Mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a jeho obsah pretransformuje do právne záväzných aktov.

 

Posúdenie bude zahŕňať najmä preskúmanie toho, či plán prispieva k účinnému riešeniu všetkých alebo aspoň významnej podskupiny výziev identifikovaných v príslušných odporúčaniach pre jednotlivé krajiny vydaných v kontexte európskeho semestra.

 

Komisia zároveň posúdi, či plán ráta s minimálne 37 % výdavkov na investície a reformy, ktoré podporujú ciele v oblasti klímy, a 20 % výdavkov na digitálnu transformáciu.

 

Peniaze budú prúdiť postupne
Rada bude mať spravidla štyri týždne na to, aby prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia rady, ktorý jej predloží komisia. Ak rada plán schváli, Slovensku bude možné vyplatiť 13 % zálohových platieb.

 

Platby sú zároveň podmienené nadobudnutím účinnosti rozhodnutia Rady o vlastných zdrojoch, ktoré musia najprv schváliť všetky členské štáty.

Komisia doposiaľ dostala celkovo päť plánov obnovy a odolnosti, od Nemecka, Grécka, Francúzska, Portugalska a Slovenska. Aj naďalej intenzívne spolupracuje s ostatnými členskými štátmi, aby im pomohla pri vypracúvaní kvalitných plánov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vládny kabinet schválil plán obnovy. Môže byť zaslaný do Bruselu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies