Diskusia o trvalom eurovale skončila po 10 hodinách

NETKY.SK • 22 Jún 2012, 07:14 • 2 min
Diskusia o trvalom eurovale skončila po 10 hodinách

Diskusia o trvalom eurovale skončila po 10 hodinách - Politika Diskusia o medzinárodnej zmluve o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) sa v Národnej rade (NR) SR skončila v netradičnom čase o 22. hodine.

slovakia

left justify in out

img

Diskusia o medzinárodnej zmluve o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) sa v Národnej rade (NR) SR skončila v netradičnom čase o 22. hodine. Ešte podvečer totiž plénum súhlasilo s návrhom predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), aby rozprava pokračovala aj po 19. hodine, kedy rokovací deň zvyčajne končí. Hlasovať o trvalom eurovale bude snemovňa v piatok (22.6.) o 11. hodine.
      Poslanci začali rokovať o medzinárodnej zmluve o EMS o 9. hodine ráno. V pléne najprv vystúpilo deväť písomne prihlásených zákonodarcov, popoludní sa následne do rozpravy prihlásilo ústne ďalších 15 poslancov. Diskusia trvala spolu približne 10 hodín.
      Samotné hlasovanie o trvalom eurovale by malo byť bezproblémové. S výnimkou SaS a časti klubu OĽaNO totiž ostatné strany deklarujú podporu tomuto novému záchrannému mechanizmu eurozóny. Dostatok hlasov má pritom aj samotný vládny Smer-SD, ktorý má v 150-člennom parlamente 83 poslancov. Na súhlas s medzinárodnou zmluvou je pritom potrebných minimálne 76 hlasov.
      EMS patrí do druhej vlny balíka opatrení, ktorých cieľom je poskytnúť pomoc členskému štátu eurozóny v ťažkej finančnej situácii, a tým udržať finančnú stabilitu zoskupenia ako takého. Mechanizmus bude mať formu medzivládnej organizácie založenej členskými krajinami eurozóny.
      Na rozdiel od dočasného eurovalu (EFSF), ktorý fungoval len na báze záruk za ním emitované dlhopisy, sa do jeho trvalého nástupcu bude prispievať priamo, upisovaním akcií na základnom imaní spoločnosti v sume 700 miliárd eur. Z toho v hotovosti členovia splatia 80 miliárd eur, zvyšných 620 miliárd eur budú tvoriť záruky vo forme akcií splatných na vyzvanie.
      Celková hodnota akcií upísaných SR bude 5,768 miliardy eur a podiel Slovenska, s dočasnou korekciou platnou do roku 2021, bude predstavovať 0,8240 %. V hotovosti do eurovalu zaplatíme v piatich splátkach postupne takmer 660 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies