Diack si vraj zaplatil meškanie správy o ruskom dopingu

NETKY.SK • 22 December 2015, 12:31 • 2 min
Diack si vraj zaplatil meškanie správy o ruskom dopingu

PARÍŽ - Francúzsky úrad prokuratúry pre finančnú trestnú činnosť vzniesol nové obvinenia proti bývalému prezidentovi Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Laminovi Diackovi.

slovakia

left justify in out

V korupčnom prípade s krytím dopingu ruských športovcov už Senegalčan nefiguruje len ako pasívny účastník, podľa vyšetrovateľov hral v podvode aktívnu úlohu. Z predbežných obvinení vyplýva, že podplatil Gabriela Dolleho, bývalého šéfa antidopingového úseku IAAF, aby referoval o pozitívnych nálezoch ruských atlétov s oneskorením. Vyšetrovanie pokračuje, až od jeho výsledkov bude závisieť, či sa prípad dostane pred riadny súd.


Aféra okolo ruských atlétov vyústila v novembri tohto kalendárneho roka do zákazu ich účasti na medzinárodných podujatiach vrátane olympijských hier až do odvolania. Diack sa vraj obohatil o viac ako milión eur, keď zamietol pod koberec nešpecifikovaný počet pozitívnych dopingových prípadov súvisiacich s ruskými športovcami. Francúzskej polícii povedal, že žiadal od Rusov 1,5 milióna eur na financovanie politickej opozície v Senegale v čase, keď bol prezidentom krajiny Abdoulaye Wade. Urobil to v období, keď sa IAAF zaoberala narastajúcim počtom dopingových prípadov týkajúcich sa práve Ruska. V roku 2011 Diack konkrétne oslovil vtedajšieho šéfa Všeruskej federácie ľahkej atletiky (VFLA) Valentina Balachničeva.


Afričan viedol svetovú atletiku šestnásť rokov, posledné funkčné obdobie sa mu skončilo 31. augusta 2015.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies