Detenčné centrum by sa malo začať stavať na budúci rok

NETKY.SK • 10 Október 2016, 11:04 • 2 min
Detenčné centrum by sa malo začať stavať na budúci rok

BRATISLAVA – Detenčné centrum pre duševne chorých zločincov by sa mohlo začať stavať na budúci rok. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská verí, že sa tak stane. Rezorty spravodlivosti a zdravotníctva v tejto téme podporuje aj minister financií Peter Kažimír, ktorý po schválení budúcoročného rozpočtu na vláde vyhlásil, že „detenčné centrum musíme postaviť a musíme prestať o tom rozprávať.“

slovakia

left justify in out

Plánované náklady na jeho výstavbu sú do osem miliónov eur. „Keď bude dohoda, budú okamžite uvoľnené,“ sľúbil šéf štátnej kasy.

 

Z tlačového odboru rezortu zdravotníctva v tejto súvislosti pre agentúru SITA vysvetlili, že existuje medzirezortná pracovná skupina, ktorá detailne vyhodnocuje všetky možnosti. V dlhodobom horizonte sa uvažuje o dvoch detenčných centrách, v súčasnosti je prioritou realizácia variantu pri Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach. Počíta sa s kapacitou 75 osôb na jedno zariadenie. Zároveň ale rezort zdravotníctva upozorňuje, že slovenská legislatíva zatiaľ nemá osobitný zákon o výkone detencie, v ktorom by boli formulované kompetencie zdravotníckeho personálu a kompetencie príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže. „Táto oblasť bude predmetom ďalšej práce medzirezortnej pracovnej skupiny pre vybudovanie a sprevádzkovanie detenčného ústavu a riešenie problematiky detencie na Slovensku,“ uvádza sa v informácii rezortu zdravotníctva.

 

Detenčný ústav je zariadenie pre duševne chorých zločincov, ktorí sú v súčasnosti umiestňovaní v psychiatrických nemocniciach alebo vo väzení, čo však nie je vhodné. V detenčnom ústave by boli pod dohľadom lekárov aj dozorcov. O potrebe ústavu sa na Slovensku hovorí už roky. Výstavbu detenčného ústavu schválila vláda ešte v roku 2008, vyčlenila na ňu 4,2 milióna eur. V roku 2011 sa dostavba ústavu v Hronovciach v okrese Levice nakoniec nerealizovala a peniaze na to určené prepadli.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies