Vedci zistili, prečo šedivejú vlasy, a pozorovali zriedkavé zatmenie Slnka

NETKY.SK • 22 Apríl 2023, 16:00 • 2 min
Vedci zistili, prečo šedivejú vlasy, a pozorovali zriedkavé zatmenie Slnka

SVET - Vedeckí bádatelia objavili mechanizmus šedivenia vlasov a okrem toho aj na parížskej stanici vykopali starú nekropolu. Predmetom vedeckého skúmania bolo tiež aj zriedkavé zatmenie Slnka.

slovakia

left justify in out

Vo svete vedy sa v uplynulom týždni udialo niekoľko zaujímavých vecí. Bádatelia objavili mechanizmus šedivenia vlasov, na parížskej stanici vykopali starú nekropolu a pozorovali zriedkavé zatmenie Slnka

 

Tím vedcov z Newyorskej univerzity (NYU) sa domnieva, že objavil mechanizmus, na základe ktorého šedivejú vlasy. Toto zistenie by mohlo pomôcť pri vývoji liečby na zmenu buniek s cieľom zvrátiť alebo zastaviť tento proces. Nová štúdia naznačuje, že bunky vo vlasových folikuloch sa môžu starnutím zasekávať a strácať tak svoju schopnosť dozrievať a udržiavať farbu vlasov, čo vedie k šediveniu.

 

Tisíce ľudí v meste Exmouth na západnom pobreží Austrálie vo štvrtok pozorovali úplné zatmenie Slnka, ktoré trvalo približne 58 sekúnd. Totálne zatmenie nastalo o 11.29 h miestneho času (05.29 h SELČ). Tento prírodný úkaz bol dobre pozorovateľný najmä z územia štátu Západná Austrália. Čiastočné zatmenie však popoludní videli aj obyvatelia miest Sydney a Melbourne. Zatmenie bolo okrem Austrálie pozorovateľné aj vo Východnom Timore, v západnej časti ostrova Nová Guinea, v Indonézii a na Filipínach. Išlo o zriedkavé tzv. hybridné zatmenie Slnka, keď sa zatmenie Slnka z niektorých oblastí javilo ako úplné a z iných ako prstencové, s výrazným slnečným prstencom okolo čiernej plochy Mesiaca. Takýto úkaz predstavuje len necelé tri percentá zo všetkých zatmení Slnka a najbližšie sa očakáva v novembri 2031.

 

Len niekoľko metrov od rušnej železničnej stanice Port-Royal v centre Paríža objavili vedci nekropolu s 50 hrobmi, ktorá ponúka vzácny pohľad na život v keltsko-rímskom meste Lutetia pred takmer 2000 rokmi. Lutetia (alebo Lutetia Parisiorum) bola predchodkyňou súčasného francúzskeho hlavného mesta Paríž. Na nekropolu sa v Paríži pri výkopových prácach dosiaľ nikdy nenarazilo, a to ani počas výstavby stanice na ľavom brehu Seiny v 70. rokoch 20. storočia. V dôsledku plánov na vybudovanie nového východu zo stanice však na mieste spustili archeologický výskum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies