Európska únia poskytne školákom 250 miliónov eur na ovocie, zeleninu či mlieko

NETKY.SK • 27 Marec 2019, 15:49 • 2 min
Európska únia poskytne školákom 250 miliónov eur na ovocie, zeleninu či mlieko

BRUSEL - Aj v novom školskom roku 2019/2020 milióny detí v školách členských krajín Európskej únie dostanú mlieko, ovocie a zeleninu v rámci školského systému EÚ. Uviedla to v stredu Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Podľa údajov EK v školskom roku 2017/2018 tento program bol prospešný pre viac ako 20 miliónov detí v celej Únii.

V stredu boli schválené príspevky na vnútroštátne rozpočty na programy EÚ v oblasti ovocia, zeleniny a mlieka v školách v období 2019/2020.

 

Celkovo bolo vyčlenených 250 miliónov eur, z toho 145 miliónov na program distribúcie ovocia a zeleniny a 105 miliónov na mlieko a rôzne mliečne výrobky. Distribučný program dopĺňajú viaceré vzdelávacie opatrenia, ktoré učia deti spoznávať poľnohospodárstvo a podporujú zdravé stravovanie.

 

V prípade Slovenska bude cez uvedený program vyplatených 2,115 milióna eur na čerstvé ovocie a zeleninu a 1,011 milióna eur na mlieko.

 

img

 

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan v správe pre médiá uviedol, že vďaka školskému programu EÚ môžu mať európski školáci prospech z výživných, bezpečných a vysoko kvalitných potravín, ktoré vyrábajú európski poľnohospodári.

 

Školy musia požiadať o podporu

 

Komisia v stredu zverejnila aj hodnotiacu správu, podľa ktorej sa v školskom roku 2017/2018 do školského systému EÚ zapojilo približne 159.000 škôl. Počas tohto obdobia bolo vďaka viac ako 182 miliónom eur z rozpočtu EÚ európskym deťom rozdaných 255.500 ton čerstvého ovocia a zeleniny a 178 miliónov litrov mlieka.

 

Krajiny, ktoré sa chcú zapojiť do školského systému EÚ, musia vždy do konca januára podať EK žiadosť o podporu. Orientačné rozdelenie rozpočtu EÚ na každý členský štát je založené na počte žiakov v každej krajine. Vnútroštátne orgány môžu voľne previesť časť prideleného rozpočtu (20 % až 25 %) z jedného sektora do druhého.

 

Enviro prínos

 

Výber distribuovaných produktov je založený na zdravotných a environmentálnych požiadavkách, sezónnosti, rozmanitosti a dostupnosti. Členské štáty môžu podporovať miestny alebo regionálny nákup, ekologické výrobky, domáce dodávateľské reťazce s dôrazom na environmentálny prínos a systémy poľnohospodárskej kvality.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies