Nádvorie katedrály Notre Dame opäť sprístupnili pre verejnosť

NETKY.SK • 31 Máj 2020, 17:34 • 2 min
Nádvorie katedrály Notre Dame opäť sprístupnili pre verejnosť

PARÍŽ - Nádvorie parížskej katedrály Notre Dame sprístupnili v nedeľu pre verejnosť prvýkrát od minuloročného ničivého požiaru, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Otvorenie nádvoria bolo možné po ukončení čistiacich prác, v rámci ktorých pracovníci odstránili z priestorov toxický olovený prach, uviedol v tlačovej správe úrad zodpovedný za rekonštrukciu katedrály.

 

Pri požiari, ktorý katedrálu zachvátil 15. apríla minulého roka, unikli do okolia tony oloveného prachu.

V nedeľu popoludní navštívi nádvorie katedrály Notre Dame parížska primátorka Anne Hidalgová spoločne s členom duchovenstva.

 

Nádvorie budú príslušné orgány pravidelne monitorovať a čistiť v snahe ochrániť verejné zdravie.

 

 

Katedrála je pre verejnosť naďalej uzavretá. Jej rekonštrukcia bude trvať niekoľko rokov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý rok sľúbil zrekonštruovať katedrálu do piatich rokov, uvádza britský denník The Guardian. Aj z dôvodu epidemiologickej situácie nie jasné, či sa tento termín podarí splniť.

 

Pri požiari historickej katedrály nazývanej aj Chrám Matky Božej v centre francúzskej metropoly zhorel celý drevený krov a štíhla veža nad krížením lodí sa prepadla do hlavnej lode. Hasenie požiaru trvalo viac ako 15 hodín a šlo o najničivejší požiar v dejinách tejto svetoznámej stavby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies