Denne vzniká až 15 petabajtov informácií

NETKY.SK • 10 Marec 2011, 07:58 • 2 min
Denne vzniká až 15 petabajtov informácií

Denne vzniká až 15 petabajtov informácií

slovakia

left justify in out

Až 15 petabajtov nových informácií vzniká denne na svete a podľa odhadov bude čoskoro na svete až trilión zariadení napojených na internet. Aj tieto informácie zazneli dnes v Bratislave na IBM software day, ktorý pravidelne organizuje táto IT spoločnosť s cieľom informovať odbornú verejnosť o softvérových novinkách. Na podujatí sa zúčastnilo približne 250 odborníkov z IT oddelení finančných inštitúcii, štátnej správy, priemyslu a ďalších odvetví.
      Podľa slov generálneho riaditeľa IBM Slovensko Branislava Šeba tvorba softvéru hrá v IBM stále výraznejšiu pozíciu a jeho podiel na profite IBM ako celku vzrástol od roku 2000 do 2010 z 23 % na 44 % s ambíciou do roku 2015 tvoriť až polovičný podiel z profitu spoločnosti. Do vedy, výskumu a vývoja investovala IBM za 10 rokov 70 miliárd USD a už tradične je vyhodnocovaná ako spoločnosť s najvyšším počtom registrovaných patentov na svete.
      S jednou svetovou novinkou sa oboznámili aj účastníci dnešného softvérového dňa. Ide o superpočítač Watson (pomenovaný po zakladateľovi IBM Thomasovi J. Watsonovi), ktorého potenciál je obrovský. Práve on môže byť odpoveďou, čo s narastajúcim počtom dát a ich spracovaním. Využitie je všestranné od zdravotníctva cez finančné inštitúcie a ďalšie odvetvia, kde sa pracuje s enormným množstvom dát, ktoré treba rýchlo vyhodnotiť.
      Watson je analytický výpočtový systém, ktorý sa špecializuje na analýzu ľudského jazyka a dokáže odpovedať na rozmanité otázky v reálnom čase. Watson nerobí rozhodnutia a nemá ašpiráciu nahradiť ľudí. Práve naopak. Prináša prelom v komunikácii človeka so strojom a má potenciál pomôcť ľudstvu posunúť sa ešte ďalej.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies