Deň otvorených dverí v NR SR by mal byť 17. novembra

NETKY.SK • 31 Júl 2014, 13:19 • 2 min
Deň otvorených dverí v NR SR by mal byť 17. novembra

BRATISLAVA - Strana SDKÚ-DS chce deň otvorených dverí v Národnej rade SR zachovať, rušenie obľúbenej tradície nie je podľa nej správne.

slovakia

left justify in out

Predseda poslaneckého klubu strany Ľudovít Kaník však navrhuje iný dátum konania tohto podujatia. Podľa neho by sa mali brány parlamentu verejnosti otvárať 17. novembra, v deň boja za slobodu a demokraciu, namiesto 1. septembra, keď si Slovensko pripomína Deň ústavy. "Zrušenie dňa otvorených dverí 1. septembra je správne rozhodnutie. Deň otvorených dverí v národnej rade sa má konať 17. novembra, pretože vďaka nemu sa parlamentná demokracia na Slovensku stala realitou. Bez tohto dátumu by sme o parlamente v pravom slova zmysle nemohli ani snívať,“ argumentuje Kaník. Deň otvorených dverí sa podľa neho dá spraviť bez akýchkoľvek väčších finančných nárokov, netreba okázalé gestá a veľké sprievodné akcie, stačí sprístupniť priestory parlamentu, aby si ich občania mohli prezrieť a stretnúť sa s tými politikmi, ktorí o to majú záujem.

 

Paradoxne, deň otvorených dverí zrušil ešte počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu vtedajší predseda parlamentu Pavol Hrušovský. Hrušovský vtedy presadzoval myšlienku, že parlament musí byť pre občanov otvorený po celý rok a nielen jeden deň. Parlament preto rozšíril foyer, kde pribudli kreslá a obrazovky, ľudia teda mohli prísť do národnej rady, sadnúť si a pozerať zasadnutie parlamentu. Neskôr vláda Smeru-SD deň otvorených dverí v NR SR zaviedla opäť. Tohto roku predseda parlamentu Pavol Paška nariadil prestavať vstupné priestory, z ktorých odstránili obrazovky aj sedenie a ľudia už do NR SR tak ako kedysi nemôžu kedykoľvek nahliadnuť. 

 

Tento rok by sa 1. septembra deň otvorených dverí nemal konať, Kancelária NR SR tak chce ušetriť 18-tisíc eur. Paška v posledných rokoch deň otvorených dverí posunul do väčších rozmerov, okrem otvorenia priestorov sa konali aj sprievodné akcie, napríklad časovka s Petrom Saganom, ale aj ďalšie podujatia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies