Ktoré ďalšie krajiny predbehli EÚ a udelili Lukašenkovym pomocníkom štatút persona non grata?

NETKY.SK • 21 August 2020, 20:31 • 2 min
Ktoré ďalšie krajiny predbehli EÚ a udelili Lukašenkovym pomocníkom štatút persona non grata?

Riga/Tallinn - Po Litovskej republike sa k uvaleniu sankcií voči Bielorusku rozhodli aj susedné krajiny Lotyšsko a Estónsko. Dôvodom sú podozrenia z falšovania prezidentských volieb a policajná brutalita počas občianskych protestov.

slovakia

left justify in out

Sankcie Pobaltských krajín sú uvalené voči osobám, ktoré nesú zodpovednosť za údajné sfalšovanie nedávnych bieloruských prezidentských volieb. Agentúra DPA informovala, že toto rozhodnutie oznámili v piatok ministerstvá zahraničných vecí v Rige a Tallinne spoločne.

 

Zákaz vstupu

Osoby na sankčnom zozname dostali štatút “persona non grata“, teda neželaných osôb, ktoré nesmú vstúpiť na územia oboch bývalých krajín Zväzu sovietskych socialistických republík. Sankcie predbehli plánovaný podobný krok zo strany Európskeho spoločenstva. Členské štáty EÚ sa na stredajšom mimoriadnom video-summite zameranom na dianie v Lukašenkom ovládanej krajine dohodli na skorom zavedení množstva sankcií. EÚ výsledky prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal viac ako 80 % hlasov, neuznávajú. Riga a Tallin si želajú "mierové a zákonné riešenie".

 

img

 

Vládne 26 rokov

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko za 26 rokov svojho vládnutia ešte podobnej situácii nečelil. Tisícky demonštrantov vyšli do ulíc, aby tak protestovali proti jeho už šiestemu obdobiu vo funkcii najvyššieho predstaviteľa Bielostuska. Prezidentské voľby sa uskutočnili 9. augusta, bolo v nich však umožnené aj predčasné vhodenie hlasovacích lístkov. AJ to je jednou z výčitiek medzinárodného spoločenstva.
 

Bieloruská opozícia žiada Lukašenka odstúpiť a vypísať nové prezidentské voľby. Opozícia dúfala, že časť bezpečnostných síl štátu odmietne poslušnosť. Zložky štátu však zakročili voči nespokojným ľuďom. Tisícky z nich zatkli, pričom sa objavili aj správy o neprimeranom tvrdom zaobchádzaní, ktoré si vyžiadalo množstvo zranení. Traja Bielorusi zraneniam podľahli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies