Rezort spravodlivosti zverejnil príkaz na prehliadku sídla Donalda Trumpa, ten tvrdí: Ide o podvrh!

NETKY.SK • 26 August 2022, 21:13 • 2 min
Rezort spravodlivosti zverejnil príkaz na prehliadku sídla Donalda Trumpa, ten tvrdí: Ide o podvrh!

NEW YORK/ MAR A LAGO - Razia v dome bývalého amerického prezidenta doteraz hýbe Amerikou, pričom verejnosť stojí vo väčšine na strane Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Zverejnený dokument je miestoprísažným vyhlásením, ktoré presvedčilo sudcu, aby vydal príkaz na prehliadku u Trumpa. Právnici ministerstva spravodlivosti boli proti jeho zverejneniu, sudca však mal opačný názor. Jeho zverejnenie povolil s tým, že citlivé informácie dôležité pre pokračujúce vyšetrovanie a národnú bezpečnosť musia byť začiernené.

 

obrazok

 

FBI z Trumpovho sídla odnieslo štrnásť krabíc dokumentov. Trump ich mal uschovávať nielen v trezore, ale i v blízkom súkromnom klube „Celkovo mal Trump u seba 184 utajovaných dokumentov, 67 dôverných, 25 prísne tajných a ručne písaných poznámok," uviedol rezort spravodlivosti a FBI. Dokumenty mal Donald Trump podľa platnej americkej legislatívy odovzdať po svojom odchode z funkcie prezidenta do Národného archívu. 

 

img


Bývalý americký prezident na svojej sociálnej sieti Truth Social po zverejnení začierneného dokumentu napísal obšírny post, ktorý začínal slovami: „Čestné výhlasenie je silne zredigované!" Donald Trump pokračoval s ostrým vyjadrením proti sudcovi, ktorý povolil príkaz na prehliadku: 


„Sudca Bruce Reinhart nemal NIKDY dovoliť vlámanie do môjho domu. Pred dvoma mesiacmi sa vzdal jedného z mojich prípadov na základe svojej nevraživosti a nenávisti k vášmu obľúbenému prezidentovi, mne. čo sa zmenilo? Prečo sa v tomto prípade neodvolal? Obama musí byť na neho práve teraz veľmi hrdý!“ 

 

img

 

FBI i Ministerstsvo spravodlivosti USA, od začiatku celej kauzy udávajú, že prehliadku bolo potrebné vykonať, pretože „existovali dôvodné obavy, že Trump u seba prechováva aj dokumenty súvisiace s jadrovými zbraňami. Ten to popiera, polícia zatiaľ nešpecifikovala, či sa v krabiciah nachádzali aj takéto písomnosti. Trump bol už vo veci aj vypočúvaný, na prokuratúre sa odvolal na piaty dodatok americkej ústavy - teda nevypovedal.

 

Prečítajte si aj: Zbrane a peniaze na Ukrajine končia aj v rukách pašerákov a oligarchov

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies