Demonštranti využili ponuku amnestie a opustili radnicu v Kyjeve

NETKY.SK • 16 Február 2014, 12:35 • 2 min
Demonštranti využili ponuku amnestie a opustili radnicu v Kyjeve

KYJEV - Desiatky ukrajinských protivládnych demonštrantov dnes ukončili dvojmesačnú okupáciu kyjevskej radnice a využili vládnu ponuku na amnestiu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Demonštranti radnicu obsadili začiatkom decembra, keď sa rozšírila vzbura proti rozhodnutiu prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý odmietol podpísať kľúčové integračné dohody s EÚ - v prospech úzkych hospodárskych väzieb s Ruskom.

Podľa dohody o amnestii, ktorej cieľom je zmierniť krízu v krajine, ponúkli ukrajinské úrady stiahnutie všetkých obvinení proti aktivistom, ak do pondelka opustia radnicu i ďalšie mestské budovy a odblokujú niektoré hlavné cesty v meste.

Radnicu dnes opustili zamaskovaní muži vo vojenských odevoch a demonštranti, ktorých chránili pred poriadkovou políciou. Pohrozili však, že ak vláda amnestiu nedodrží, vrátia sa.

Opoziční poslanci povedali, že demonštranti opustili aj radnice vo viacerých oblastiach na západnej Ukrajine, ktorá je ohniskom opozície proti Janukovyčovi, ako aj v jednej oblasti na juhovýchode, kde má prezident väčšiu podporu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies