Čaká na Izrael aj severný front s Libanonom? Oni tí sionisti nakoniec vyhrajú, ale na obete sú Židia kvôli svojej chronickej zanovitosti už zvyknutí

NETKY.SK • 9 November 2023, 10:00 • 2 min
Čaká na Izrael aj severný front s Libanonom? Oni tí sionisti nakoniec vyhrajú, ale na obete sú Židia kvôli svojej chronickej zanovitosti už zvyknutí

„Druhý front“ na severe miniatúrneho Izraela sa nedá vylúčiť, ale následky pre Libanon by neboli potešujúce. Inými slovami: Islamistické hnutie Hizbolláh (Božia strana, strana Alláha) sa vyhráža útokom na Izrael. Hizballáh (Hizbolláh? Semitské jazyky sú s výslovnosťou samohlások rovnako premenlivé ako napr. angličtina) je „hnutie odporu“ a má alibisticky dve tváre. Jedna je civilná, druhá ozbrojená. Je to niečo podobné ako IRA (Írska republikánska armáda) alebo hnutie Baskov v Španielsku v našej Európke. Jedno krídlo sa údajne vôbec nepozná s ľuďmi z toho druhého spektra lumpov. A jedni aj druhí sú ochotní ísť aj na detektor lži a možno podstúpiť aj útrpné právo (samozrejme pred kamerami v priamom prenose).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šiitská organizácia Hizbolláh tvoriaca v štáte na mape Libanon, územne ani nie jedna štvrtina Slovenska, je štát v štáte a má aj zastúpenie v štátnych inštitúciách. Podporuje ju nielen značnú časť obyvateľstva arabskej šiitskej vetvy islamu, ale stojí za ňou aj veľký a bohatý nearabský sponzor na Strednom východe, samotný Irán, dedič kedysi svetovládnej perszkej ríše. Libanon, kde kedysi zohrávali veľkú úlohu kresťania (dnes už hlboko pod 40% obyvateľstva) je nábožensky roztrieštený nielen na kresťanov a moslimov všetkých odnoží. V kresťanskom prúde dominujú „maroniti“, v islamskom tábore je zmeska ešte pestrejšia: šiiti, sunniti, drúzovia a drobné „podsekty“, o ktorých tí iní, „praví“ moslimovia hovoria, že nepatria k islamu.

 

Hrozba vojny Libanonu s Izraelom

Libanon nehovorí jedným hlasom a jeho šiitský sektor na juhu krajiny je v stálej – tu skrytej, tu otvorenej – vojne s Izraelom, menovite s jeho severnou časťou v Galileji. Na juhu krajiny cédrov (týmto stromom sa na svojej vlajke pýši aj fakticky neexistujúci štát Libanon a podaktorí z nás ho poznajú aj z piesní Šalamúnových) si Hizbolláh užíva medzinárodnú beztrestnosť. Na vlastnom hnojisku je tým dominantným, ak nie jediným kohútom.


Je to vlastne šťastie pre Izrael. Židov odtadiaľ už dávno vyhnali (zvyšok je možné rátať na tucty), krvavá horúca občianska vojna medzi kresťanmi a moslimami v rokoch 1985 – 2000 skončila neutrálnou porážkou kresťanov a ich počet v Libanone sa neustále znižuje. Jediné, čo moslimských Libanončanov spája (niektorí drúzovia by sa asi ohradili) je nenávisť voči Židom. Hizbolláh hromží  a volá do zbrane proti Izraelu, lebo po 7. októbri 2023 (útok Iránu z Pásma Gazy na Izrael) si vychutnal zápach krvi a nadýchol sa osviežujúceho vzduchu po pušnom prachu.

Ak Hizbolláh zaútočí na Izrael, vie dobre, čo ho to bude stáť

Vojna na severe Izraela s Libanonom (t. j. s Hizbolláhom) nie je vylúčená, ale šéfovia tohto šiitského hnutia z vlastnej skúsenosti s vojnami a potýčkami s Izraelom dobre vedia, akú cenu zaplatia. Ak chcú byť druhou Gazou a skončiť v troskách svojich miest, tak zaútočia. Ak nie, tak si so s útokom rozmyslia, pretože odveta bude neúprosná. Ak sa „holubičí“ sionisti držia hesla „oko za oko“ a „zub za zub“, sú aj takí, ktorí prídu s reinterpretáciou tohto nekresťanského trestu a jednoducho v rozpore so základmi anatómie povedia „tri oči za jedno oko“ (týka sa to ľudí, nie pavúkov) a neskúšali by zbytočne ani rýmovačku „za jeden zub celý chrup“. Urobili by to tak, ide im o všetko. OSN sem, OSN tam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: AP Photo / Hassan Ammar (na titulnej foto bojovníci organizácie Hizbolláh)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies