Novinári agentúry Reuters väznení v Mjanmarsku sú na slobode

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 08:05 • 2 min
Novinári agentúry Reuters väznení v Mjanmarsku sú na slobode

RANGÚN - Dvoch novinárov z agentúry Reuters, ktorých obvinili z porušenia štátneho tajomstva, prepustili z mjanmarského väzenia.

slovakia

left justify in out

Na slobodu sa dostali po 512 dňoch.

 

img

 

Novinári Ťjo Sou U a Wa Lone, ktorí písali pre Reuters, sa zaoberali problematikou masakry rohinských civilistov príslušníkmi mjanmarskej armády v dedine In Din z 2. septembra 2017. Za túto reportáž dostali v apríli aj Pulitzerovu cenu.

 

V septembri minulého roka ich však mjanmarské úrady odsúdili za porušenie zákona o štátnom tajomstve. Údajne disponovali tajnými dátami, ktoré sa týkali moslimskej menšiny Rohingov. V súlade so zákonom ešte z obdobia kolonizácie im za tento prečin hrozilo až 14 rokov väzenia. Odsúdení však boli na sedem rokov.

 

img

 

Novinári však so svojou vinou nesúhlasili a proti rozhodnutiu súdu sa odvolali. Prvým odvolaním si nepomohli, nakoľko aj vyšší súd ich sedemročný trest potvrdil. Nevzdali sa však a odvolali sa aj proti tomuto rozsudku. Aj toto odvolanie im ale zamietli.

 

Ťjo Sou U a Wa Lone sa dostali z väznice až po tom, čo novozvolený mjanmarský prezident Win Mjin udelil pri príležitosti osláv nového roka, ktorý sa začal 17. apríla, amnestiu 8000 väzňom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies