Podľa premiéra zomrela 84-ročná pozitívne testovaná žena, mala však viacero ochorení

NETKY.SK • 18 Marec 2020, 19:01 • 2 min
Podľa premiéra zomrela 84-ročná pozitívne testovaná žena, mala však viacero ochorení

BRATISLAVA - Pacientka vo veku 84 rokov, ktorá bola v uplynulých dňoch pozitívne testovaná na koronavírus, zomrela.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej besede po zasadnutí vlády to povedal predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). Zdôraznil však, že žena mala viacero ochorení vrátane arterosklerózy, prekonaného infarktu a srdcového zlyhávania. Príčinu smrti tak určí až pitva.

 

„Nerád by som bol, aby sa začalo šíriť, že máme prvú obeť,“ povedal premiér.

 

105 pozitívnych
Podľa Pellegrini naďalej platí, že SR registruje 105 pozitívne testovaných osôb. Z tohto počtu je 35 hospitalizovaných. Ani jeden stav si nateraz nevyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu, niekoľko osôb potrebuje intenzívnu starostlivosť. Premiér dodal, že v poobedňajších hodinách sa ešte môže situácia zmeniť, keďže by mali byť známe výsledky ďalších testov.

 

Potvrdil, že slovenský vládny špeciál je v Číne a mal by sa najneskôr zajtra ráno vrátiť aj s potrebným materiálom. Hlavný hygienik SR Ján Mikas na tlačovej besede uviedol, že diagnostika sa rozšírila. Nevyšetruje už len Bratislava, ale aj Banská Bystrica, Košice a Virologický ústav BMC Slovenskej akadémie vied.

Armáda je podľa premiéra v „oranžovom móde“. Znamená to, že je v pohotovosti a môže pri prvej vlne nastúpiť. Náčelník Generálneho štábu Daniel Zmeko potvrdil, že Ozbrojené sily SR boli taktiež uvedené do plnej pohotovosti v súvislosti s riešením mimoriadnej situácie.

 

 

Miesto pre 2 500 chorých

Každý pracovník, ktorý nie je chorý, je k dispozícii hneď alebo do šiestich hodín. Ide o vyše 2 800 osôb. Upovedomil, že ozbrojené sily momentálne poskytujú na podporu policajného zboru 500 vojakov. Taktiež podotkol, že môžu poskytnúť vojenský obvod Lešť, kde sa môže umiestniť vyše 2 500 osôb.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nom. Smer-SD) požiadal občanov, ktorí chcú žiadať o repatriáciu, aby využili elektronický spôsob. Dodal, že prioritu majú maloletí, tehotné ženy či študenti, ktorí krajinu navštívili z dôvodu vzdelávania. Ku dnešnému dňu o repatriáciu požiadalo 1 918 slovenských občanov.

 

Doprava autobusom bude zadarmo. Leteckú dopravu si občania zaplatia, keďže pôjde o komerčné lietadlá. Podotkol, že majú vyše 150 autobusov, ktoré môžu fungovať v rámci celej Európy. Poznamenal, že pre všetkých občanov, ktorí sa vrátia na Slovensko, je povinná karanténa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona