Futuristické lyžiarske stredisko uprostred púšte. Saudská Arábia plánuje postaviť "budúcnosť"

NETKY.SK • 14 Február 2024, 16:45 • 2 min
Futuristické lyžiarske stredisko uprostred púšte. Saudská Arábia plánuje postaviť "budúcnosť"

Neom je kombináciou gréckeho slova pre nový, “neo”, a arabského slova “mustaqbal”, čo znamená budúcnosť. Má sa rozprestierať na ploche 26-tisíc kilometrov štvorcových v provincii Tabuk a má byť ukážkou inovatívnych technológií, udržateľnej energie a ekoturizmu.

slovakia

left justify in out

Saudská Arábia je známa púštnymi oblasťami, ktoré sa v lete zahrievajú až na 50 stupňov Celzia. No v severozápadnej časti krajiny sa nachádza pohorie, kde teplota v zime klesá pod nulu a kde sa plánuje stavba prvého celoročného lyžiarskeho strediska v regióne. Ide o projekt s názvom TROJENA, ktorý je súčasťou ambicióznej vízie korunného princa Mohammeda bin Salmana vytvoriť futuristický mestský štát Neom.

Neom je kombináciou gréckeho slova pre nový, “neo”, a arabského slova “mustaqbal”, čo znamená budúcnosť. Má sa rozprestierať na ploche 26-tisíc kilometrov štvorcových v provincii Tabuk a má byť ukážkou inovatívnych technológií, udržateľnej energie a ekoturizmu. Jeho výstavba sa odhaduje na 500 miliárd dolárov a má byť dokončená do roku 2026.

TROJENA má byť jednou z najväčších atrakcií Neomu. Bude sa skladať z 36 kilometrov zjazdoviek, umelého jazera, ktoré bude slúžiť na vodné športy v lete, a z vertikálnej dediny vo vnútri hory, ktorá sa bude volať Vault. Vault bude mať vlastné reštaurácie, wellness centrá a interaktívnu prírodnú rezerváciu. Návštevníci si budú môcť vychutnať aj výhľad na okolitú krajinu z luxusných rezidencií na svahu.

Ako sa dá lyžovať v púšti?

Možno sa pýtate, ako sa dá lyžovať v krajine, ktorá je známa svojou suchou klímou a nedostatkom vody. Podľa Clarka Williamsa, ktorý zodpovedá za marketing a komunikáciu Neomu, to nie je také nemožné, ako sa zdá. “Ľudia sa čudujú, že v Saudskej Arábii sneží,” hovorí Williams.

“Pravda je, že potrebujeme len -3 stupne Celzia, aby sme v Neome vytvorili sneh, a to dokážeme tri mesiace v roku.” V horách blízko Neomu teplota prirodzene klesá pod nulu v zime.

Williams tvrdí, že pri výrobe snehu sa bude dbať na minimalizáciu spotreby vody a maximalizáciu jej zberu. “Pri našom snehovom systéme budeme využívať čo najviac udržateľných zdrojov, či už je to solárna alebo veterná energia,” vysvetľuje.

“Budeme tiež používať vodu z našej odsolovacej stanice, ktorá je špičkovým riešením, a snažiť sa zozbierať čo najviac vody z taveniny.” Táto voda by sa mala recirkulovať späť do systému, ktorý vytvára prášok pre zjazdovky.

Oživenie turizmu

TROJENA má byť nielen zábavným a nezabudnuteľným zážitkom pre turistov, ale aj príkladom, ako Saudská Arábia vytvára destinácie založené na svojej geografickej a environmentálnej rozmanitosti.

“TROJENA predefinuje horskú turistiku pre svet tým, že vytvorí miesto založené na princípoch ekoturizmu, ktoré zdôrazňuje naše úsilie o zachovanie prírody a zlepšenie kvality života komunity,” povedal korunný princ Mohammed bin Salman v prehlásení.

Saudská Arábia sa snaží diverzifikovať svoje hospodárstvo a zmeniť svoj imidž v medzinárodnom spoločenstve. Neom a TROJENA sú súčasťou jej plánu Vision 2030, ktorý má podporiť rozvoj neropného sektora, zvýšiť podiel žien na pracovnom trhu a otvoriť krajinu pre viac návštevníkov.

Od projektu sa očakáva, že vytvorí 10-tisíc pracovných miest a 800 miliónov dolárov príjmov. Do roku 2030 by malo stredisko prilákať 700-tisíc turistov a 7-tisíc stálych obyvateľov.

Ako turisti prídu?

Najjednoduchšie je letieť do medzinárodného letiska Neom, ktoré sa nachádza asi 40 kilometrov od strediska. Letisko bude mať pravidelné spojenia s hlavnými mestami sveta, ako sú Londýn, Paríž, New York, Tokio, alebo Dubaj.

Z letiska sa budete môcť presunúť do strediska buď elektrickým autobusom, ktorý bude jazdiť každých 15 minút, alebo osobným lietadlom, ktoré vám umožní pristáť priamo na svahu.

Ak ste dobrodružnejšieho ducha, môžete sa tiež vydať na cestu po zemi. Saudská Arábia plánuje vybudovať sieť vysokorýchlostných vlakov, ktoré budú spájať Neom s ostatnými mestami v krajine, ako sú Rijád, Džidda, alebo Mekka. Vlaky budú jazdiť rýchlosťou až 300 kilometrov za hodinu a budú ponúkať komfortné a bezpečné cestovanie. Z najbližšej vlakovej stanice sa budete môcť dostať do strediska taxíkom alebo zdieľanou jazdou.

Ak chcete zažiť pravú púštnu atmosféru, môžete sa tiež rozhodnúť pre jazdu autom. Saudská Arábia má rozvinutú sieť diaľnic, ktoré vám umožnia prejsť krajinou a obdivovať jej krásu. Cesta z Rijádu do Neomu trvá asi 10 hodín, z Džiddy asi 5 hodín, a z Mekky asi 4 hodiny. Počas cesty sa budete môcť zastaviť v rôznych zaujímavých miestach, ako sú historické pamiatky, národné parky, alebo trhy. Ak sa rozhodnete pre túto možnosť, nezabudnite si zobrať dostatok vody, jedla, a paliva, a dodržiavať pravidlá cestnej premávky.

Zdroje:

www.euronews.com/travel/2023/11/15/saudi-arabia-is-building-a-futuristic-ski-resort-in-the-middle-of-the-desert

www.neom.com/en-us/regions/trojena

www.english.alarabiya.net/infocus/2023/08/18/Exclusive-Saudi-Arabia-s-NEOM-reveals-significant-progress-on-snow-resort-Trojena-

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: SnowBrains
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies