Davis Cup: Lacko zdolal M. Podžusa, Slováci vedú nad Lotyšmi 1:0

NETKY.SK • 31 Január 2014, 18:52 • 2 min
Davis Cup: Lacko zdolal M. Podžusa, Slováci vedú nad Lotyšmi 1:0

BRATISLAVA - Slovenskí tenisoví reprezentanti vedú nad Lotyšmi v bratislavskom zápase 1. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2014 družstiev mužov po úvodnej z dvoch piatkových dvojhier 1:0.

slovakia

left justify in out

Za favorizovaných domácich sa na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC presadil ich líder Lukáš Lacko, ktorý zdolal dvojku hostí Martinša Podžusa zďaleka nie bez ťažkostí a výkyvov za 150 minút 3:6, 6:3, 6:3, 6:1. V tento deň je ešte na programe duel Martina Kližana (91.) s Andisom Juškom (569.).

Lacko je na 101. priečke vo svetovom rebríčku ATP, jeho súperovi patrí 650. miesto v renkingu. Podžus si po tretej hre druhej časti nechal ošetriť pravé rameno. V treťom sete vyrovnal z 1:3 na 3:3, ale následne hneď dva razy prišiel o servis. Nestačil mu ani rebrejk na 1:2 vo štvrtej časti. Stratil totiž podanie vo štvrtom geme a 26-ročný piešťanský rodák Lacko ho už nepustil nazad do diania.

"Určite to nebolo jednoduché. Nepoznal som ho, takže som nastupoval s taktikou naháňať ho zľava doprava. Súperovi to však spočiatku vyhovovalo, dobre hral z behu, pomáhal si podaním. Vedel som však, že mu to nemôže vydržať, to by nebol v siedmej stovke rebríčka, ale v siedmej desiatke. Necítil som sa herne zle, potreboval som mu však na jednej - dvoch loptách odskočiť, čo sa mi napokon podarilo," povedal Lacko pre RTVS a dodal: "Trošku mi dnes chýbala konštantnosť, nemôžem urobiť tri ľahké chyby v jednom geme."

Bývalý 44. tenista počítačového poradia Lacko klesol na začiatku na 0:3. Proti nadšene, silovo a riskantne hrajúcemu 19-ročnému vyzývateľovi potom síce znížil na 2:3, lenže následne si znova neudržal podanie. Na príjme v deviatom geme odvrátil dva setbaly v rade, nie však tretí. Podžus zabral priamym bodom z druhého podania, potvrdilo to Jastrabie oko. V druhom dejstve Slovák akoby vypadol z tempa počas Lotyšovej zdravotnej prestávky, ale v piatej hre eliminoval dva brejkbaly za sebou. Namiesto 2:3* čoskoro viedol 5:2* a zvyšok tejto časti zvládol. Od tretieho dejstva si dokázal udržať kontrolu nad vývojom napriek priebežným útlmom.

Na sobotňajšiu štvorhru (14.00 h) nahlásili kapitáni Miloslav Mečíř a Karlis Lejnieks páry Kližan, Michal Mertiňák resp. Arturs Lazdinš, Janis Podžus. V nedeľu od 13.00 h budú najprv bojovať Lacko s Juškom a následne Kližan s M. Podžusom. V kádri SR je aj Andrej Martin.

Postupujúci si vo finálovom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny 4. - 6. apríla zmeria sily s Rakúšanmi. Tím SR by aj v tomto prípade mal výhodu domáceho prostredia. V prípade Lotyšov o nej rozhodol dodatočný žreb, proti Rakúšanom by to vyplynulo z pravidla o reciprocite.

Slováci sa piaty raz v rade zachránili v "II. lige" v hierarchii Davis Cupu, keď si 13. - 15. septembra 2013 v Bratislave poradili so Švédmi 3:2. Ak chcú finalisti ročníka 2005 postúpiť v sezóne 2014 do svetovej skupiny, v ktorej naposledy hrali v roku 2006, musia dosiahnuť tri víťazstvá v rade - dve vo svojej skupine a potom jedno v septembrovom play-off o elitnú šestnástku ročníka 2015.

Lotyšsko je nováčikom v I. skupine euro-africkej zóny. Dosiaľ naposledy v nej hralo v sezóne 2010. Vlani rozhodlo o svojom návrate na túto úroveň septembrovým víťazstvom 3:2 nad Fínmi. V Rige vtedy 2,5 bodu vybojoval teraz z osobných dôvodov absentujúci 23. hráč počítačového poradia Ernests Gulbis.

Davisov pohár tenisových reprezentačných družstiev mužov - 1. kolo I. skupiny euroafrickej zóny

SLOVENSKO - LOTYŠKO 1:0 po piatkovej I. dvojhre
(31. januára - 2. februára, Bratislava, tvrdý povrch DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC)

Piatok - dvojhra:
Lukáš Lacko - Martinš Podžus 3:6, 6:3, 6:3, 6:1 za 150 minút (41, 37, 39, 23)

Zostávajúci program:

Piatok - dvojhra:
Martin Kližan - Andis Juška

Sobota - štvorhra (14.00 h):
Martin Kližan, Michal Mertiňák - Arturs Lazdinš, Janis Podžus

Nedeľa - dvojhry (postupne od 13.00 h)
Lukáš Lacko - Andis Juška
Martin Kližan - Martinš Podžus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies