Darujte krv, jej zásoby sú naďalej hraničné

NETKY.SK • 24 August 2023, 17:45 • 2 min
Darujte krv, jej zásoby sú naďalej hraničné

Bratislava-Zdravotníci z Národnej transfúznej stanice uvádzajú, že každé dve sekundy krv niekto potrebuje krv

slovakia

left justify in out

Vzácna tekutina, akou je krv, je pre život človeka veľmi potrebná a nenahraditeľná. V nemocniciach i transfúznych staniciach je permanentne žiadaná a využívaná. Jej zásoby nebývajú často naplnené. Momentálne je jej akútny nedostatok, akútne sú potrebné krvné skupiny A, B a 0 s negatívnym Rh faktorom. Aj z tohto dôvodu vyzývajú zdravotníci, aby ľudia darovali krv. Čo je nutné, aby ste sa mohli zapojiť do tejto ušľachtilej pomoci?

 

Národná transfúzna služba (NTS) SR vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv. Nedostatok zásob aktuálne eviduje pri krvných skupinách A, B a 0 s negatívnym Rh faktorom. Informuje o tom na sociálnej sieti. Pripomína, že v deň odberu je dôležité dbať na pitný režim i stravu. Človek by mal počas 24 hodín pred odberom vypiť aspoň dva litre vody.

 

Do jedálnička je podľa NTS ideálne zaradiť ľahké, vyvážené, nízkotučné a nemliečne jedlá. "Vhodné sú sacharidové jedlá - ovocie, zelenina, sucháre, netukové pečivo, džem, med," odporúčajú zdravotníci na webe.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk.

Objednať sa na odber možno aj online na webe či prostredníctvom mobilnej aplikácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies