Daňové priznanie je možné si odložiť o tri mesiace, pri príjmoch zo zahraničia až o pol roka

NETKY.SK • 7 Február 2024, 09:16 • 2 min
Daňové priznanie je možné si odložiť o tri mesiace, pri príjmoch zo zahraničia až o pol roka

Predĺžiť si lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov (za rok 2023) môžu daňovníci aj v roku 2024. Stačí to, a dokonca bez udania dôvodu, oznámiť daňovému úradu prostredníctvom špeciálneho tlačiva. Živnostníci a majitelia firiem tak musia urobiť elektronicky cez ústredný portál verejnej správy. Zamestnanci a prenajímatelia, ktorí nemajú povinnosť elektronickej komunikácie, môžu doručiť oznámenie na papieri.

slovakia

left justify in out

Najneskôr do 2. apríla 2024

Zvyčajne sa musí daňové priznanie alebo oznámenie o odklade daňového priznania podať do 31. marca daného roka, no v roku 2024 pripadá tento termín na nedeľu. Navyše nasledujúci pondelok je sviatok (Veľkonočný pondelok), takže termín na podanie daňového priznania či odkladu sa tento rok posúva na utorok 2. apríla 2024.

 

Komu takýto netradičný čas „navyše“ na podanie daňového priznania nestačí, môže si podanie daňového priznania predĺžiť o jeden až tri mesiace, a to najneskôr do 30. júna 2024Daňovník s príjmom (aj) zo zahraničia si môže predĺžiť lehotu až o šesť mesiacov, a to najneskôr do 30. septembra 2024.

 

Rozhoduje dátum odoslania

Odklad daňového priznania za rok 2023 je potrebné nahlásiť daňovému úradu najneskôr do posledného dňa riadneho termínu na podanie daňového priznania, teda do 2. apríla 2024. V prípade daňovníkov, ktorí s daniarmi komunikujú elektronicky, stačí vyplniť, podpísať a poslať toto tlačivo. Ostatní si ho môžu stiahnuť zo stránky Finančnej správy SR a odovzdať ho osobne alebo poštou.

 

Bez ohľadu na spôsob podania – elektronicky, poštou alebo osobne na daňovom úrade, je dôležité odoslať formulár najneskôr v posledný možný deň. Pri zasielaní poštou rozhoduje dátum na obálke.

Ubytovanie pre Ukrajincov sa nezdaňuje

Majitelia nehnuteľností, ktorí v roku 2023 ubytovali odídencov z Ukrajiny a od štátu získali príspevok za ubytovanie cudzinca, ale ubytovanie neposkytujú v rámci podnikania, svoj príjem z prenájmu nemusia zdaniť.

 

Naopak, majitelia nehnuteľností, ktorí prenajímajú svoj byt alebo dom v rámci podnikania (teda registrovali sa na daňovom úrade a majú pridelené DIČ na účely prenájmu nehnuteľnosti), sú povinní podať daňové priznanie a do príjmu započítať aj štátom poskytnutý príspevok za ubytovanie cudzinca.

 

Odklad daňového priznania za rok 2023 v skratke

  • Formulár na podanie odkladu daňového priznania sa volá Oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.
  • Do prvého riadka oznámenia je potrebné uviesť DIČ. Kto nemá pridelené DIČ, nechá toto políčko prázdne a namiesto toho vyplní do riadka 5 svoje rodné číslo.
  • Fyzická osoba vypisuje, že žiada o odklad daňového priznania za rok 2023. Naopak, právnické osoby si musia zvoliť presný dátum, za aké obdobie svoje daňové priznanie odkladajú.
  • Ľudia, ktorí mali len príjmy zo Slovenska, si môžu daňové priznanie odložiť najviac o tri kalendárne mesiace a musia vo formulári krížikom vyznačiť, že majú záujem o predĺženie lehoty podľa § 49 ods. 3 písm. a) zákona.
  • Kto mal aj príjem zo zahraničia, môže získať odklad až na šesť mesiacov a musí preto krížikom označiť predĺženie lehoty podľa § 49 ods. 3 písm. b) zákona.

 

Pokuty od 30 do 16-tisíc eur

Ak vám povinnosť podať daňové priznanie za minulý rok vznikla a nepodáte ho v zákonom stanovenej lehote, respektíve ste nestihli podať odklad, musíte rátať s pokutou. Takéto nepodanie daňového priznania sa považuje za správny delikt a správca dane je oprávnený uložiť daňovníkovi pokutu za správny delikt vo výške od 30 eur až do 16-tisíc eur.

 

Ak jednotlivec využije odklad podania daňového priznania o šesť mesiacov a zároveň v podanom daňovom priznaní neuvedie príjmy zo zahraničia, takisto mu hrozí pokuta od daňového úradu. V tomto prípade sa na daňovníka hľadí ako na osobu, ktorá podáva priznanie po uplynutí termínu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: Pravda / Ľuboš Pilc
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies