ROZHOVOR Exkluzívne pre Netky: „Najdôležitejšie momenty našej kariéry boli tie, keď sme tvorili piesne,“ povedal zakladajúci člen kultových Kool & The Gang!

NETKY.SK • 6 August 2022, 18:00 • 2 min
ROZHOVOR Exkluzívne pre Netky: „Najdôležitejšie momenty našej kariéry boli tie, keď sme tvorili piesne,“ povedal zakladajúci člen kultových Kool & The Gang!

Bratislava zažila najhorúcejšiu noc leta. Na jednom koncerte sa stretli dve kultové funky kapely, NTC Arénu roztancovali Delegation Band a Kool & The Gang! Pozrite si exkluzívny rozhovor so zakladajúcim členom kapely Kool & The Gang, ktorá je na scéne už 50 rokov!

slovakia

left justify in out

 

Do hlavného mesta zavítali skutočné legendy funku. Ako predkapela sa predstavila slávna formácia z Anglicka Delegation band  na čele so spevákom Rickym Baileym. Potom už nastúpila ikona Kool & The Gang, ktorá ovplyvnila hudbu troch generácií.

 

img

 

„Cítime sa tu veľmi dobre, boli sme tu už viackrát. Hrali sme na Slovensku, v Československu, aj v Bratislave, sme tu šťastní. Zahrali sme niečo zo 70-tych rokov, náš hit Jungle Boogie, Hollywood Swinging, Summer Madness, A samozrejme aj songy z 80-tych rokov – Ladys Night, Celebration a Get Down on It. A samozrejme nemôže chýbať Celebration. Hráme už veľa rokov a veľmi nás to baví. Toto leto máme vyše 20 koncertov a sme šťastní, že opäť koncertujeme,“ tešil sa Robert „Kool“ Bell.

 

img

 

Americká skupina Kool & the Gang oficiálne vznikla v roku 1969, po piatich rokoch vystupovania pod rôznymi názvami skupín ovplyvnila hudbu troch generácií a po 50-tich rokoch na scéne sa skupina stala skutočnou legendou nahrávacieho priemyslu.

 

„Hráme funky, jazz, soul, to, čo sa páči fanúšikom. Dá sa povedať, že sme legendy. Počas 50-ročnej existencie kapely ste raz hore, raz dole. Ale my sme rodina, takže každý problém má riešenie, vždy si sadneme a vyriešime ho. Sme v kapele dvaja zakladajúci členovia a už vyše 20 rokov spolupracujeme s ďalšími skvelými muzikantami,“ konštatoval Robert „Kool“ Bell.

 

img

 

Kool & the Gang vystupujú nepretržite dlhšie ako ktorákoľvek R&B skupina v histórii a ich nepriestrelné funkové a jazzové aranžmány z nich urobili najviac samplovanú R&B skupinu všetkých čias.

 

„Začínali sme v 60-tych rokoch, prvá nahrávka pod názvom Kool and The Gang vyšla v roku 1969. Pôvodný názov našej inštrumentálnej skupiny bol Jazziacs. V 70-tych sme sa posunuli ďalej a nahrali množstvo albumov s hitmi Jungle Boogie, Hollywood Swinging, Funky Stuff. A potom už skvelé 80-te roky a megahity Fresh, Cherish, Celebration a Get Down on It,“ prezradil pre Netky hudobník.

 

img

 

Vďaka ikonickým skladbám majú Kool & the Gang na konte dve ceny Grammy, sedem ocenení American Music Awards, 25 najlepších hitov R&B, 9 hitov Top Ten pop a 31 zlatých a platinových albumov. Doteraz predali na celom svete vyše 70 miliónov nahrávok. 

 

„V histórii našej kapely bolo veľa dôležitých momentov. Keď sme získali šesť hudobných cien Grammy, to bolo úžasné. Potom rád spomínam na to, keď sme dostali Grammy spolu so skupinou Bee Gees, ktorá ju získala za film Horúčka sobotňajšej noci. Pre nás boli vždy tie najdôležitejšie momenty vtedy, keď sme tvorili naše piesne,“ vyznal sa Robert „Kool“ Bell.

 

img

 

S explóziou hip-hopu v 90. rokoch sa z Kool & the Gang stal neuveriteľný katalóg groovov obľúbenými DJ-mi. Boli na druhom mieste za ikonou R&B Jamesom Brownom ako zdroj ukážok rapovej hudby. Dnes sa skupina teší celosvetovej sláve a uznaniu. Bicie rytmy Kool & the Gang, basa, gitara a charakteristické linky sa nesú skladbami mnohých umelcov vrátane Beastie Boys, Jay-Z, Madonny, Janet Jackson, Cypress Hill a P. Diddy.

 

„Teraz už plánujeme opäť turné na budúci rok. Naše budúcoročné turné sme nazvali Kool and The Gang Rock The World Tour 2023,“ uzavrel hráč na basovú gitaru. 

 

img

 

Kool & the Gang je široko-ďaleko najsamplovanejšia kapela v hip-hope. Ich hudba sa objavuje aj na soundtrackoch k Rockymu, Saturday Night Fever, Pulp Fiction, Wreck-It Ralph a nespočetnom množstve ďalších. V roku 2014 ich ocenili cenou BET Soul Train za celoživotné dielo. V októbri 2015 v meste, o ktorom spievajú v jednom zo svojich prvých hitov Hollywood Swinging, dostali Kool & the Gang tú česť zaujať ich miesto v americkom muzikáli. Ikony s hviezdou na Hollywoodskom chodníku slávy nedávno oslávili 50. výročie fungovania. Tento míľnik oslávili uvedením do Siene slávy v New Jersey a na ich počesť dokonca premenovali ulicu, na ktorej vyrastali v Jersey City - Kool & the Gang Way.  Ich album Celebrate!  uviedli do siene slávy Grammy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies