Danko verí, že sankcie proti Rusku pominú a rozvinieme ekonomické vzťahy

NETKY.SK • 16 Október 2017, 15:33 • 2 min
Danko verí, že sankcie proti Rusku pominú a rozvinieme ekonomické vzťahy

PETROHRAD – Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) verí, že sankcie proti Rusku pominú a medzi Ruskom a Slovenskom sa rozvinú obchodné vzťahy.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Danko novinárom v Petrohrade, kde sa zúčastňuje spolu s delegáciou slovenského parlamentu na rokovaní Medziparlamentnej únie, urobí všetko pre to, aby prehĺbil spoluprácu medzi NR SR a ruskou štátnou dumou, pretože to pomôže Slovákom.

 

„Treba nadviazať na dobré vzťahy, ktoré sme s Ruskom mali. Mali sme veľa kvalitných učiteľov ruského jazyka, ale vzdali sme sa ich. Veľa sme zanedbali, vypustili, lebo sme chceli byť iní,“ konštatoval.

 

Danko zároveň zdôraznil, že v Rusku na rokovaní Medziparlamentnej únie sú všetky delegácie členských štátov EÚ. „Potreba ekonomickej spolupráce je nutná. Napriek sankciám tu rozkvitá obchod s krajinami EÚ a USA. Nemali by sme dopustiť, aby nám ušiel vlak. Keď sú tu iné štáty, musí tu byť aj Slovensko,“ zdôraznil.

 

Predseda Národnej Rady sa dnes na záver rokovacieho dňa popri výročnom zasadnutí Medziparlamentnej únie v Petrohrade stretol s predsedom Zákonodarného zhromaždenia Petrohradu Viačeslavom Makarovom .Obe strany vyzdvihli veľmi korektný politický dialóg

 

"V rámci bilaterálnych vzťahov má svoje významné postavenie aj medziparlamentná spolupráca. Interakcia na úrovni zákonodarných zborov môže prispieť k pragmatickému dialógu na čo najvyššej úrovni, a preto jej prikladáme veľký význam," konštatoval na rokovaní Danko.


Danko sa dnes v Petrohrade stretol aj s monackým predsedom parlamentu Christophom Steinerom. Monako patrí medzi málo európskych krajín, s ktorými Slovensko nemá vzájomné vzťahy na parlamentnej úrovni. Dohodli sa preto na vytvorení parlamentnej skupiny priateľstva medzi oboma štátmi. S predsedom arménskeho národného zhromaždenia sa Danko dohodol na návšteve Slovenska v januári. Predseda NR SR bol v Arménsku na jeseň v roku 2016.

Danko je v Petrohrade na 137. zasadnutí Medziparlamentnej únie. Kľúčovými bodmi programu bude voľba novej predsedníčky a podpredsedov Medziparlamentnej únie na nadchádzajúce funkčné obdobie (2017 - 2020). Diskusia bude zameraná na tému podpory kultúrneho pluralizmu a mieru prostredníctvom medzináboženského a medzietnického dialógu. Pravdepodobne sa otvorí aj problematika, ktorá sa týka humanitárnej krízy v Mjanmarsku či vnútropolitickej situácie vo Venezuele. Okrem Danka sú v delegácii aj poslanec Smeru-SD Miroslav Číž a poslankyňa hnutia Sme rodina Adriana Pčolinská.

Pčolinská pre agentúru SITA uviedla, že počas 137. zasadnutia Medziparlamentnej únie má možnosť zúčastniť sa a diskutovať o rozličných spôsoboch lepšieho mierového spolužitia prostredníctvom konštruktívneho medzináboženského a medzietnického dialógu spolu s predstaviteľmi parlamentov z celého sveta. „Jednou z tém, ktoré rezonujú v diskusiách, je aj humanitárna kríza v Mjanmarsku a útoky voči etniku Rohingov. SR je presvedčená, že bez jej riešenia nebude pokoj a stabilita nielen v štáte Rakhine, ale ani v celom Mjanmarsku,“ zdôraznila s tým, že Slovensko pri voľbe predsedníčky únie vyjadruje podporu mexickej kandidátke Gabriele Cuevas Barron.

Medziparlamentná únia je popri Organizácii Spojených národov jedným z oporných pilierov súčasného svetového politického dialógu. Univerzálnosť jej členskej základne, ktorá v súčasnosti združuje národné parlamenty 173 štátov a ďalších 11 regionálnych parlamentných zhromaždení, ako aj 128-ročná tradícia jej existencie ako najstaršieho permanentného multilaterálneho fóra sú najlepšími dôkazmi jej nespochybniteľného vplyvu v mechanizmoch riadenia globálnych záležitostí a formovaní podôb medzinárodných vzťahov v 21. storočí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies