Stovka vyšetrovateľov nemá jasnú svoju budúcnosť! Úrad im otvoril bezpečnostné previerky

NETKY.SK • 16 November 2021, 09:45 • 2 min
Stovka vyšetrovateľov nemá jasnú svoju budúcnosť! Úrad im otvoril bezpečnostné previerky

BRATISLAVA – Ak elitní vyšetrovatelia previerkou neprejdú, môžu dať zbohom svojej kariére.

slovakia

left justify in out

Tento rok otvoril Národný bezpečnostný úrad sto vyšetrovateľom bezpečnostnú previerku. Ako informovala televízia Markíza, sú medzi nimi aj elitní vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí čelia obvineniam zo zneužívania právomocí.

 

Ide o Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Štefana Mašína a Milana Sabotu, ktorí sa venujú najzávažnejším kauzám. Za mrežami sa zároveň ocitol aj dočasne poverený šéf inšpekcie Peter Scholz.

 

Inšpekciou ministerstva vnútra sú stíhaní pre tri čiastkové skutky, najviac však rezonuje zneužívanie právomocí pri výkone ich funkcie. Krátko po tom, ako skončili v putách, ich krajský súd prepustil na slobodu s tým, že obvinenia nie sú opodstatnené. 

 

Preverovanie policajtov trvá tri mesiace. Ak by ním neprešli, mohlo by to znamenať ich koniec v elitnom útvare. Bezpečnostnú previerku musia mať všetci zamestnanci, ktorí sa vo svojej práci oboznamujú s utajovanými skutočnosťami a prokurátori. 

 

Cieľom úradu pri pridelení tejto previerky je zistiť všetko o ich minulosti, či sú vydierateľní, aké majú vzťahy až po finančné pomery. Taktiež či je osoba spoľahlivá, lojálna voči zamestnávateľovi alebo môže, naopak, predstavovať riziko. Previerka platí niekoľko rokov v závislosti od bezpečnostného stupňa.

 

Ako ďalej pripomenula televízia, väčšina elitných policajtov má previerku dôverné či tajné. Najvyšší stupeň – prísne tajné, majú verejný funkcionári čí šéfovia jednotlivých odborov ako aj riaditeľ NAKA. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies