FOTO: Domček deduška Večerníčka skutočne existuje, RTVS ho chce zachrániť

NETKY.SK • 8 August 2019, 06:24 • 2 min
FOTO: Domček deduška Večerníčka skutočne existuje, RTVS ho chce zachrániť

BRATISLAVA - Nie každý zrejme vie, že legendárna chalúpka deduška Večerníčka skutočne existuje. Inšpiráciou pre kreslenú podobizeň domčeka bola kultúrna pamiatka, jeden z posledných objektov ľudovej architektúry tohto druhu na území Prešovského kraja, ten však roky chátra. RTVS ho teraz zachráni!

slovakia

left justify in out

Problémom vzácnej kultúrnej pamiatky bola skutočnosť, že stála na pozemku s nevysporiadanými vlastníckymi vzťahmi, preto bolo z právneho hľadiska problematické robiť do stavby akékoľvek zásahy. Chalúpka mala slamenú strechu, ktorá rokmi prestala plniť svoju funkciu, a tak do nej začalo zatekať. Obec ju preto prekryla nepremokavou celtou. Tradičná hlinená omietka je na mnohých miestach opadaná, pamiatka teda momentálne zďaleka nevyzerá tak, ako by si zaslúžila. RTVS sa však rozhodla situáciu zmeniť.

 

img

 

 

Slovenské verejnoprávne médium kúpilo od obce koncom minulého roka pozemok, kam domček presunie a následne nehnuteľnosť prejde dôkladnou rekonštrukciou pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Prešove. Vymení sa nielen strecha, ale tiež poškodené drevené hranoly, stropný krov, okenice a okná, dvere, drevené podlahy, vymuruje komín a nanovo zvonku i zvnútra omietne. Vo vynovenom domčeku dedka Večerníčka zriadi RTVS stálu expozíciu depozitára detských programov.

 

img

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Našiel som ju 🏡#večerniček #nazdar #HAFHAF

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Dvorský (@kubek_dv),


„Zvučka Večerníčka je najdlhšie vysielanou zvučkou v Slovenskej republike vôbec. Odrastá na nej už tretia generácia divákov RTVS. Keď sme sa pred takmer dvomi rokmi dozvedeli, že predmetný domček je v dezolátnom stave, považovali sme za povinnosť zachrániť ho. Verím, že o nejaký čas v ňom otvoríme expozíciu televíznej rozprávky a podporíme tak cestovný a turistický ruch v tomto krásnom kúte Slovenska,“ poznamenal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies