Daň z príjmu firiem by mala klesnúť na 22 %!

NETKY.SK • 10 Október 2013, 10:18 • 2 min
Daň z príjmu firiem by mala klesnúť na 22 %!

BRATISLAVA - Daň z príjmu právnických osôb by mala v budúcom roku klesnúť zo súčasných 23 na 22 %. Podľa dnešného vydania Hospodárskych novín (HN) s tým počíta najnovší návrh štátneho rozpočtu, ktorý ešte nebol zverejnený a o ktorom má dnes rokovať vláda.

slovakia

left justify in out

Zmenu potvrdil aj rezort financií. "Áno, môžem potvrdiť zníženie dane z príjmov právnických osôb o jeden percentuálny bod," reagoval hovorca rezortu Radko Kuruc. Firmám po takejto zmene zostane k dispozícii približne 90 miliónov eur, ktoré by inak museli poslať štátu.

Nižšia daňová sadzba však nemá byť jedinou novinkou. Ministerstvo financií má podľa HN zvažovať aj zavedenie daňových licencií. Išlo by o minimálny poplatok firiem, ktoré doteraz vykazovali straty a neplatili štátu žiadne dane. Fungovali by podobne ako minimálne povinné odvody živnostníkov.

Tento rok nemusí žiadne preddavky na daň platiť 169.000 podnikov, čo je 85 % z tých, ktoré podali daňové priznanie. Podobné licencie fungujú aj v iných krajinách Európy, pripomínajú HN. Medzi nimi sú napríklad Rakúsko, Luxembursko, Maďarsko, Francúzsko či Taliansko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies