Ďalší prípad vírusovej žltačky typu A

NETKY.SK • 20 November 2016, 15:49 • 2 min
Ďalší prípad vírusovej žltačky typu A

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) zaznamenal v končiacom sa 46. kalendárnom týždni v okrese Brezno ďalší prípad ochorenia na vírusovú žltačku typu A.

slovakia

left justify in out

Tentoraz ochorela žiačka Špeciálnej základnej školy v Polomke. Epidémia v tomto regióne sa neskončila, celkový počet chorých sa od začiatku októbra zvýšil na 32. Zdravotníci naďalej zabezpečujú protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy, ako je dezinfekcia, lekársky dohľad či očkovanie tých, ktorí boli v bezprostrednej blízkosti chorých. Vírus žltačky typu A vniká do tela najčastejšie ústami a vylučuje sa stolicou. K jej šíreniu významnou mierou prispieva nedostatočná osobná hygiena.

 

Najúčinnejšou prevenciou je dodržiavanie hygienických zásad, predovšetkým umývanie rúk a očkovanie. Vytvorenie ochrannej hladiny protilátok trvá 15 dní. Očkovanie je plne hradené z verejného zdravotného poistenia len v prípade, že osoba bola v kontakte s chorým, alebo podozrivým z ochorenia. Ostatné osoby, ak sa chcú proti žltačke zaočkovať, si musia očkovaciu látku zaplatiť.


Ako ďalej informovala agentúru SITA hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová, ďalšie podozrenie na epidémiu zaznamenali počas uplynulých dní v okrese Banská Štiavnica. Začiatkom týždňa hlásila riaditeľka jednej z banskoštiavnických stredných škôl na oddelenie epidemiológie RÚVZ v Žiari nad Hronom zvýšený počet študentov ubytovaných na internáte, u ktorých sa prejavila hnačka a zvracanie. Hygienici okamžite vykonali protiepidemické opatrenia v dvoch internátoch, dvoch školských jedálňach a v štyroch školských bufetoch. Spočívali hlavne v dezinfekcii a odobraní vzoriek. Spolu ochorelo 32 žiakov z troch stredných škôl, hospitalizovaných bolo šesť študentov. Podľa vedúcej epidemiologického oddelenia RÚVZ Ziny Košťanovej v šetrení sa pokračuje a všetko smeruje k stanoveniu diagnózy viróza.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies