Dagestanskí duchovní sú ochotní pochovať Tamerlana Carnajeva

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 14:25 • 2 min
Dagestanskí duchovní sú ochotní pochovať Tamerlana Carnajeva

Machačkala - Najvyšší moslimskí duchovní Dagestanu súhlasia s pochovaním Tamerlana Carnajeva v tejto kaukazskej republike v súlade s moslimskými tradíciami. Vedenie moslimských duchovných v USA to v uplynulých dňoch odmietlo.

slovakia

left justify in out

Tamerlan Carnajev je spolu s mladším bratom Džocharom podozrivý z nastraženia bombových náloží na Bostonskom maratóne, ktorý si vyžiadal tri obete na životoch a vyše 260 zranených.

Agentúra RIA Novosti dnes citovala duchovného Magomedrasula Magomedova, ktorý vyhlásil, že "ak bol človek moslimom, je nevyhnutné pochovať ho v súlade s islamskými tradíciami. Nesmú tomu zabrániť žiadne politické zámienky. Treba ho odovzdať zemi tak, ako sa patrí".

Rodina bratov Carnajevovcov má korene v Čečensku, ale Tamerlan sa o islam a návštevy mešity začal zaujímať až v dospelosti, pod vplyvom muža meno Miša. Strýko Ruslan Carni uviedol, že "(Miša) doslova ovládol Tamerlanov mozog". 

Pod Mišovým vplyvom sa Tamerlan prestal venovať svojej sľubne sa rozvíjajúcej športovej kariére a vzdal sa aj zámeru študovať hudbu, lebo vraj Miša povedal, že "skladať a počúvať hudbu nie je dobré".  Novou záľubou sa mu stalo štúdium džihádistických internetových stránok a rôznych sprisahaneckých teórií vrátane tzv. Protokolov sionských mudrcov.

Podľa pôvodných plánov chcel Tamerlanov otec dopraviť jeho telesné pozostatky do Ruska. Vo štvrtok na tlačovej konferencii, ktorú zvolal spolu s manželkou Zubejdat v dagestanskej Machačkale, vyhlásil, že odcestuje do USA, aby jedného syna pochoval a druhého, väzneného a vypočúvaného, navštívil. Odcestovať do USA chcel čo najskôr.  

Televízia CNN však dnes informovala, že Anzor Carnajev cestu do Spojených štátov zo zdravotných dôvodov odložil. CNN spresnila, že jeho manželka Zubejdat k nemu vo štvrtok volala rýchlu zdravotnú pomoc. 

Otec, rovnako ako i matka, rozhodne odmietajú zodpovednosť svojich synov za atentáty. Podľa otca je Džochar "skutočný anjel".

Výbuch dvoch náloží, ktoré explodovali minulý pondelok s odstupom 12 sekúnd v cieľovej rovinke Bostonského maratónu, usmrtil troch ľudí: dvoch Američanov - mladú ženu a osemročného chlapca - a jednu Číňanku študujúcu v Bostone, a zranil ďalších vyše 260 ľudí.

Obaja bratia 19. apríla v areáli Massachusettského technologického inštitútu na bostonskom predmestí Cambridge rozpútali prestrelku a naháňačku s políciou, pri ktorej bol Tamerlan Carnajev smrteľne zranený.

V noci na 20. apríla polícia na bostonskom predmestí Watertown po takmer 24 hodín trvajúcom pátraní zadržala Tamerlanovho 19-ročného brata Džochara, ktorého dnes previezli z nemocnice do väzenia na základni Fort Devens v štáte Massachusetts. V bostonskej nemocnici bol odvtedy, ako ho polícia pred týždňom zatkla. 

Džochara Carnajeva americkí vyšetrovatelia obvinili z použitia zbrane hromadného ničenia s následkom smrti a zo zámerného ničenia majetku, ktoré vyústilo do smrti ľudí. Za takéto trestné činy môže byť obžalovaný odsúdený na trest smrti, doživotie, alebo na trest odňatia slobody na neobmedzený počet rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies