Laureátmi Literárneho Zvolena 2023 sú J. Reinoldová, H. Anh Nguyen a M. Lipták

NETKY.SK • 14 August 2023, 15:16 • 2 min
Laureátmi Literárneho Zvolena 2023 sú J. Reinoldová, H. Anh Nguyen a M. Lipták

ZVOLEN - Júlia Reinoldová v kategórii poézie, Hoang Anh Nguyen v próze a Matej Lipták v kategórii žánrovej prózy sa stali laureátmi a nositeľmi hlavných cien súťaže Literárny Zvolen 2023. Vyhodnotenie sa uskutočnilo uplynulý víkend v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene.

slovakia

left justify in out

Ako informuje knižnica, okrem hlavných cien udelila porota aj niekoľko ďalších cien v tzv. zlatom, striebornom a bronzovom pásme. Udelená bola tiež Cena Slovenského literárneho centra, Cena KKĽŠ a Cena Podpolianskeho osvetového strediska. V poradí už 29. ročník súťaže bol spojený s víkendovým vzdelávacím pobytom pre 30 ocenených autorov a s bohatým sprievodným programom.

 

Autori sa napríklad mohli zúčastniť na rozborových seminároch s odbornou porotou či workshopov so skúsenými lektormi. Porotu Literárneho Zvolena 2023 tvorili renomovaní spisovatelia aj literárni teoretici. Tento rok prózu hodnotili Balla, Weronika Gogola a Dominika Moravčíková, ktorá hodnotila aj v kategórii poézia spolu s Viliamom Nádaskayom a Martinom Hatalom. Kategóriu žánrovej literatúry hodnotili Alexandra Pavelková, Juraj Búry a Martin Hatala. 

Uskutočnili sa tiež literárne besedy s poetkou a prozaičkou Dominikou Moravčíkovou a prozaičkou Weronikou Gogola. V piatok (11. 8.) sa v priestoroch Starej radnice mesta Zvolen uskutočnilo divadelné predstavenie Nič sa nestalo, ktoré patrí do repertoáru divadla Ticho a spol. a je dramatizáciou rovnomennej prózy Zuzany Šmatlákovej, ktorá bola finalistkou ceny Anasoft Litera. Koncert mal pesničkár Edo Klena. Literárny Zvolen je celoštátna súťaž literárnej tvorby neprofesionálnych autorov, členov literárnych klubov a skupín tvorivého písania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Javisko.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies