Čo ste nevedeli o Wimbledone – 14 zaujímavých faktov zo zákulisia najslávnejšej tenisovej značky

NETKY.SK • 7 Júl 2023, 11:13 • 2 min
Čo ste nevedeli o Wimbledone – 14 zaujímavých faktov zo zákulisia najslávnejšej tenisovej značky

Aj vám sa začiatok leta a prázdnin spája s najstarším a najslávnejším tenisovým turnajom vo Wimbledone? Máte aj vy svojho favorita, nenecháte si ujsť najnapínavejšie zápasy?

slovakia

left justify in out

Wimbledon je v skutočnosti jednou z najprestížnejších športových inštitúcií na svete, ktorého história už napísala nejednu pozoruhodnú kapitolu. Poďte sa s nami pozrieť trochu hlbšie, do kuloárov a nahliadnuť na niekoľko zaujímavých faktov  o histórii a pozadí tohto špičkovo zorganizovaného turnaja.

1.  Wimbledon je jedným z najstarších športových podujatí na svete vôbec – prvýkrát sa konal už v roku 1877. Vstupenky vtedy stáli jeden anglický šiling, čo je dnešných cca 10 centov. Pre porovnanie, dnešné lístky na vychytený centrálny kurt v otvárací deň stáli cca 90 eur.

2.  Turnaj sa hrá v All England Lawn Tennis and Croquet Clube, ktorý sa nachádza na londýnskom predmestí Wimbledon. Klubové majstrovstvá v krokete sa tu začali organizovať  v roku 1953 pri príležitosti korunovácie kráľovnej Alžbety. V roku 2007 kroket definitívne ustúpil tenisu a posledný kroketový trávnik bol obetovaný pre ďalší tenisový kurt.

3.   Prvý ročník  sa konal iba v jednej disciplíne, v pánskej dvojhre. Prvým víťazom sa stal Spencer Gore, ktorý nasledujúci rok prehral obhajobu titulu a potom sa z tenisu vytratil. V roku 1884 boli pridané súťaže vo dvojhre žien a štvorhre mužov. Dámska štvorhra a zmiešaná štvorhra v roku 1913.

     

4. O hladký priebeh šampionátu sa stará celkovo približne 6 000 zamestnancov. Patrí sem 250 zberačov loptičiek, 22 fyzioterapeutov a masérov, 360 rozhodcov, 400 upratovačiek, ale aj 2 200 zamestnancov cateringu.
 
5. Počas turnaja sa spotrebuje približne 61 700 kilogramov jahôd a viac ako 10 000 litrov čerstvej smotany. Jahody so šľahačkou sa stali už ikonickou pochúťkou tohto Wimbledonu. Perličkou je, že zberajú sa iba plody 1. triedy Kent o štvrtej ráno, o deviatej sa privezú do areálu, aby boli do jedenástej doručené divákom.
 
6. Wimbledon je jediný turnaj, na ktorom podľa pravidiel obliekania musia hráči nosiť "prevažne biele" alebo "takmer úplne biele" oblečenie. Ženy, ktoré nosia topy s príliš veľkým výstrihom, môžu byť z ihriska vykázané. Napríklad v roku 2013 bol Roger Federer požiadaný, aby si na ďalší zápas vymenil topánky, pretože mali oranžovú podrážku. Práve od roku 2014 sa však prísne pravidlá mierne uvoľnili pre doplnky - topánky, ponožky, čelenky...

7.  Najviac víťazstiev v mužských singloch – osem má na tomto turnaji stále Roger Federer. Ak by tento rok vyhral Novak Djokovic, dotiahne sa na neho. Najviac singlov na dámskom okruhu vyhrala ešte na začiatku 20. storočia Elizabeth Ryan, rovných dvanásť. Z novodobých hráčok si Martina Navrátilová drží 9 prvenstiev a Serena Williams 7.
 
8. Najmladšou hráčkou, ktorá vyhrala Wimbledon bola Charlotte Dodová, vo veku 15 rokov ovládla turnaj v r. 1887. Rekord najmladšieho hráča si drží 17-ročný Boris Becker z roku 1985.
 

9. Vojvoda z Yorku (ktorý sa stal kráľom Jurajom VI. a bol otcom kráľovnej Alžbety) hral v roku 1926 ako súťažiaci v mužskej štvorhre so Sirom Louisom Greigom. Porazili ich krajania Arthur Gore a Herbert Roper Barrett 6:1, 6:3, 6:2.

10. Vypuknutie druhej svetovej vojny si vynútilo zrušenie Wimbledonu, elitných tenistov v All-England Clube nahradili príslušníci civilnej obrany a armády. V areáli sa dokonca nachádzal malý hospodársky dvor s králikmi, ošípanými a sliepkami. Dňa 11. októbra 1940 nemecké bomby zasiahli roh tribúny centrálneho dvorca a zničili 1 200 miest na sedenie. Areál bol úplne opravený až v roku 1949.

 11. Počas väčšiny dopoludňajších hodín turnaja, presne o deviatej hodine, prelietavajú nad miestom konania dvaja jastrabi menom Rufus a Pollux, aby odplašili miestne holuby.

     

12. Počas turnaja sa použije 54 250 tenisových loptičiek. Loptičky sa vymieňajú po každých siedmich až deviatich gemoch, aby sa zabezpečila ich perfektná kondícia počas celého zápasu. Tie, ktoré sa nepoužívajú, sa skladujú v chladiacom kontajneri, aby sa udržali v čo najlepšom stave.
 
13. Wimbledon je jediné grandslamové podujatie, ktoré sa hrá na trávnatých dvorcoch. Tráva je celoročne udržiavaná, počas podujatia sa kosí na presnú výšku 8 mm.
 
14. Centrálny kurt má zaťahovaciu strechu, aby sa najdôležitejší zápas dňa mohol hrať aj počas dažďa. Trvá takmer 30 minút, kým sa strecha rozprestrie a hra môže pokračovať. Celková plocha strechy je 5200 metrov štvorcových.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies