SKUTOČNÝ PRÍBEH Slovenský milionár zbohatol na dobrom nápade, ktorý predal v pravý čas, časť druhá

NETKY.SK • 29 Máj 2022, 10:0 • 2 min
SKUTOČNÝ PRÍBEH Slovenský milionár zbohatol na dobrom nápade, ktorý predal v pravý čas, časť druhá

Niečo dobré vymyslieť, dobre to predať a mať zvyšok života svätý pokoj. Peter Kršák to urobil. Vymyslel Novu, svoj podiel predal ako posledný, hovorí sa o miliarde českých korún, ale svätý pokoj? Nemá.

slovakia

left justify in out

Včera sme vám predstavili prvú časť života režiséra Petra Kršáka, ktorá vyvrcholila predajom jeho podielu v TV Nova, vďaka čomu sa stal bohatým človekom.  Dnes nám porozpráva o tom, aký má vzťah k peniazom, ako si ich užíva a ako dopadla mafia, ktorá ho o ne chcela obrať.

 

Nový život, nové problémy

 

Keď svoj podiel predal, mohol Peter Kršák robiť všetko, čo ho napĺňalo. Kúpil si statok na Benešovsku, v renesančom kraji Sidónie Nádhernej, kde susedí s českým expremiérom Andrejom Babišom a jeho Čapím hnízdom. Nestretávajú sa, Kršák sa do politiky nehrnie ani omylom. Luxusné zahraničné dovolenky mu tiež nič nehovoria.

 

img

 

„Nie, ja chodím na Brač, tam som natočil film Život v kameni, za čo som dostal aj kultúrnu cenu a stal som sa čestným občanom ostrova; tam žijem, fotím, fungujem, vediem sokratovské rozpravy s príjemnými a múdrymi ľuďmi,“ vymenúva svoje radosti. Nepotrebuje ani nóbl reštaurácie, pokojne si zájde na tresku s rožkom. Rád sa cíti slobodne, ale sú miesta, kedy sa musí chrániť. Ako teda žije milionár?

 

img

Premiéra filmu Srdce z kameňa, na snímke s Jasnou Damjanovič.

 

„Pracovne. Keď som na statku, tak si narúbem drevo, veľa vecí tam treba, Encyklopédia dejín sebavedomia mi zaberá veľa času, je to veľký projekt, 5 dielov, 1 000 hesiel, 12 rokov práce, 75 ľudí, 35 autorov zo Slovenska, 35 z Čiech, všetko riadim, konzultujem.“ 

Napriek skvelej myšlienke a obrovskému rozsahu nepovažuje tieto knihy za svoje celoživotné dielo.

 

img

 

„Treba za sebou niečo nechať. Žijeme vo svete s 90% mŕtvymi ľuďmi, lebo máte doma Čajkovského, Shakespeara, plus chodíme po chodníkoch, po ktorých chodili naši predkovia pred storočiami a mali k sebe oveľa bližšie; dnes sa každý snaží naháňať sa za tými peniazmi, deti sa zavrú doma s počítačom, sú tlsté, arogantné, lebo tatínek to zariadi...“

 

Neviem, čo je to mať rád peniaze

 

Samozrejme nás zaujímalo, aké to je prísť zrazu k takej obrovskej sume peňazí, pretože to, či chcete alebo nie, vám obráti život naruby. 

 

„Viete, to je tak, dostanete sa k veľkým peniazom a neviete úplne, ako s nimi žiť, lebo to je úplne iná kultúra... Ja neviem, čo to je mať rád peniaze; sú ľudia, ktorí sú na ne rôznym spôsobom zameraní; niekto je výrobca peňazí a musí ich zarábať, niekto je workoholik, píše, niekto skladá, niekto interpretuje, každý má nejakého koníčka. Mojím koníčkom nie je zarábanie peňazí.  Áno,  je dobre, že vám nechýbajú, ale je dobre udržať rovnováhu medzi zemou a vesmírom.“

 

 

 img

Kršákov konský statok na Benešovsku. 

 

Napriek triezvemu pohľadu na statky sa Peter Kršák štyri roky potom, ako mu na účte pristála úctyhodná kopa peňazí, stal cieľom mafie, ktorá si na ne brúsila zuby a bola schopná všetkého. 

 

Podvod – jeden v base, zvyšok na slobode

 

„Motal som sa okolo umenia, pracoval som na Čiernych barónoch, kde som písal dialógy pre Landovského; v titulkoch som uvedený ako poradca, ale exkluzívne som sa venoval len jemu – od slovenčiny cez prípravu na pľac – takže sa dá povedať, že tá postava je moja a Landovského. Medzitým som natočil nejaké veci pre ČT – Velké velikonoce na Malé strane, pre Novu dokument o revolúcii z roku 1989 Jak se kalil samet, mám hotové nejaké scenáre, keď mi zdravie dovolí, ešte niečo natočím. Pred rokmi sme s kamarátom začali robiť Cassanovu s hudobným skladateľom Pavlom Vaculíkom.“

 

Práve, keď pracoval na seriáli Policajti z centra, kde robil producenta a investora, priplichtil sa k nemu jeden z bandy, ktorá ho chcela obrať o peniaze.  

 

„Musel som to dokončiť a dorežírovať. Keď máte požadovanú minutáž 54 minút a vy ich máte po zostrihu okolo 30 minút v každom dieli, tak to tak nemôžete nechať,“ spomína na rok 2009, kedy sa podvod udial. Celá kauza je neskutočne komplikovaná, tak len stručne a výsledok.

 

„Vytvorili súbor falošných zmeniek, ktoré boli podpísané za 3-4 dni na strašne veľa peňazí. V podstate na celý objem, čo som predajom podielu získal,“ povedal Peter Kršák pred rokmi pre Aktuality. Za tie dlhé roky sa podarilo odsúdiť len slovenského bieleho koňa, zvyšok zločineckej bandy behá doteraz po slobode, našťastie o tieto peniaze neprišiel. Pomohla mu šťastná náhoda.

 

img

Sprava doľava: Peter Kršák, režisér Ivo Passer, ktorý spoupracoval s Formanom, fotograf Tibor Huszár, Formanov kameraman Miroslav Vondříček, basgitarista a klavirista Imre Móži a klavírny virtuóz Pavel Vaculík, autor hudby k hitu Knoflíky lásky.

 

„Niečo už uzavreli, bieleho koňa zo Slovenska odsúdili, vyhral som, ale zvyšok kauzy je dodnes, po 13 rokoch, neuzavretý, skrátka vo vyšetrovaní. Proste typický  organizovaný zločin, veď urobili falošné zmenky skoro na miliardu korún. Keď ste bohatí, musíte byť stále v strehu,“ uzavrie nepríjemnú tému.

 

Inak rieši samé príjemné veci. Jeho umelecké večierky boli legendárne a on vychýrený bohém.

 

„Ježišmarjá, samozrejme. To je o úprimnosti, bohéma to nie sú žúrky, najlepšie to definoval básnik Charles Baudelaire –  Bohéma sú učňovské roky k rokom majstrovským. Všetci sme si mysleli, že ten svet je akosi bez hraníc  a nakoniec poznaním dospejete k sokratovskému poznaniu, že viem, že nič neviem. Človek je rád slobodnejší a politicky o to dnes bojujú, ale sloboda znamená zákonite aj určitú disciplínu.“

 

 

img

Peter Kršák s tanierom, jeden z výsledkov jeho „stáže“ u českých sklárov. 

 

Okrem príjemných debát s múdrymi ľuďmi, ktoré dodnes preferuje, a celoživotnej láske k filmu, sa venuje aj iným formám umenia.

 

„Okrem encyklopédie som robil trebárs výtvarné veci, navrhol som si napríklad tento klavír,“ ukáže na výstavné krídlo vo svojom bratislavskom dome. „Ja som si ho navrhol a vo firme Petrof mi ho vyrobili. Je to unikát, viac takých niet,“ hovorí pyšne a má prečo. Je to skutočne umelecký skvost s podpisom autora a majiteľa.

 

A nestojí len tak ľadom, Peter Kršák na ňom hráva, najradšej blues. Dokonca s partičkou Tesařík, Viklický, Koreň a Barina nahrali spoločné CD. Navyše ho fascinujú skvelí českí sklári, za ktorými dochádzal istý čas do „do učenia“ a zdá sa, že nie márne. Pár kúskov, ktoré urobil, má aj v Bratislave. V súčasnosti však najviac energie vráža do dokončenia päťdielnej encyklopédie Dejiny sebavedomia – Diplomati bez pasu, krst ktorej bude aj v Bratislave v septembri tohto roku.

 

Prečítajte si tiež: SKUTOČNÝ PRÍBEH Slovenský milionár zbohatol na dobrom nápade, ktorý predal v pravý čas, časť prvá

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona