Dôležité rozhodnutie, ktoré má zlepšiť čerpanie eurofondov

NETKY.SK • 27 August 2020, 18:04 • 2 min
Dôležité rozhodnutie, ktoré má zlepšiť čerpanie eurofondov

Mestá a obce sa v súvislosti s často preberanou otázkou čerpania prostriedkov Európskej únie dohodli na dôležitom riešení.

slovakia

left justify in out

BEŠEŇOVÁ – O tom, ako sa budú čerpať financie z programovacieho obdobia budú rozhodovať subjekty miestnej samosprávy a verejnej správy. Dominanciu, ktorou sa budú pretláčať určité projekty, už nemá mať podľa nových pravidiel nikto. Po rokovaní Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Bešeňovej o tom vo štvrtok informoval štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Vladimír Ledecký.

 

Zmysluplnejšie čerpanie

Zástupca strany Za ľudí zdôraznil, že každý bude mať k dispozícii „určité percento rozhodovania a pokiaľ sa na území nedohodnú, čo je dôležité, tak to tam jednoducho nebude“.  Dodal, že sa podarilo vytvoriť metodiku i hranice, v ktorých môžu aktéri pôsobiť. „Teraz je to na nich. Uvedomujú si, aký je to dôležitý proces,“ povedal s dôvetkom, že ide o kľúčové rozhodnutie. „Lebo, keď to nastavíme dobre, tak najbližších desať rokov bude čerpanie eurofondov zmysluplnejšie a lepšie. A pokiaľ to tak nenastavíme, budeme sa trápiť v takom marazme, ako je to teraz," prezradil štátny tajomník, ktorý je známy aj ako dlhoročný aktívny starosta obce v okrese Levoča - Spišský Hrhov.

 

 

Bez výhovoriek

K dohodnutým podmienkam sa vyjadril aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. Pripomenul, že od teraz to budú práve mestá i obce, ktoré budú niesť toto bremeno zodpovednosti a už nebude priestor na kompetenčné výhovorky. „Že štát nám niečo pokazil, niečo zhatil alebo spomalil. Dohodli sme sa so štátnym tajomníkom, že budeme s ústrednou štátnou správou komunikovať veľmi tesne,“ vysvetlil s tým, že práve s aplikačnými ťažkosťami bude pomáhať rezort ministerky Veroniky Remišovej. „Ale v konečnom dôsledku bude vyššia i nižšia samospráva zodpovedná za to, do akého percenta dokážeme vyčerpať prostriedky, ktoré nám ponúkne Európska únia (EÚ)," zdôraznil Tréger.

 

Lepšia trasa

Vyjadril sa aj predseda Združenia samosprávnych krajov SK-8 Jozef Viskupič. "Na základe tohto dokumentu sa budú môcť realizovať projekty, ktoré sú potrebné pre obec, mesto, kraj a región. Vytvorí sa takzvaná Rada partnerstva - orgán, ktorý do budúcna bude riadiť proces implementácie. Predtým ale musíme urobiť Integrovanú územnú stratégiu. Zároveň otvárame lepšie cesty aj k čerpaniu prostriedkov," prezradil predseda Trnavského samosprávneho kraja.

 

 

Dôležité kódovanie

Viskupič prízvukuje, že tieto financie z EÚ sú pre samosprávne kraje veľmi dôležité. Dokonca tvoria viac ako 80 percent verejných financií, ktoré sú hradené z EÚ. "Preto je debata, ktorá kóduje, akým spôsobom tieto zdroje budeme používať v nasledujúcej dekáde, veľmi dôležitá. A čím viac sa o tom budeme rozprávať na samosprávnej úrovni, aj s počúvajúcim ministerstvom, tým lepšie pre kvalitnú prípravu projektov a pre to, aby regióny dostali zdroje čím skôr," dodal bývalý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za OĽANO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies